Откриха Световното първенство за трансплантирани. Българският отбор е представен от сърдечно трансплантирани в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия бе официално открито с грандиозен парад на атлетите от 45 държави. Хиляди хора от цял свят се събраха в подкрепа на реципиенти на трансплантирани органи, донори и семейства на донори, дошли да се състезават в 24-ите Световни игри за трансплантирани.

България ще бъде представена от атлетите с донорски сърца Огнян Ганчев и Георги Пеев. И двамата са сърдечно трансплантирани в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, през 2006 и 2013 г.

Българите ще се състезават в надпреварата по плуване, като Огнян Ганчев ще участва в дисциплините на 50 и 100 метра гръб, а Георги Пеев на 50 и 100 метра бруст и 100 метра кроул.

„Това е истинско тържество на живота. Огромна благодарност към всички хора, съпричастни към органното донорство в България и към това да има повече трансплантации и спасени животи“, заяви Георги Пеев по време на откриването във видео, разпространено в социалните мрежи.

Екипът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пожелава успех на българските олимпийски надежди.

Още от "Актуално"

12 Май – Световен ден на медицинските сестри12 Май – Световен ден на медицинските сестри

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. На този ден изразяваме своята дълбока благодарност и почит към всички медицински сестри. Вашата всеотдайност, емпатия и безкрайна отдаденост ви правят

В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!

На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. Инициативата цели да се напомни на обществото и правителствата, че СПИН не е изчезнал. Целта е да се повиши осведомеността