В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация


75-годишният Никола постъпва в УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ със силно чувство на страх да не загуби единствения си крак, който има и му помага да се придвижва. Той е с изразена болкова симптоматика, не може да стъпва, да се изправя, нито да спи нощем.

Десният му крак е ампутиран през 2020 г., след многократни реконструкции в различни лечебни заведения. Той има поставена протеза на ампутирания крак и е развил нормално движение от гледна точна на самообслужване.

Съдовите хурурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ установяват, че оросяването на левия крайник е критично и съществува сериозен риск от ампутация.

След направените изследванията става ясно, че Никола има запушване в аортно-илиачния сегмент т.е. артериите, които са отговорни за захранването на крака и се намират в корема не работят. Пациентът е и с малка аневризма на абдоминална аорта и новооткрит процес в пикочния мехур, който предстои да бъде лекуван. Той е и с множество придружаващи заболявания като захарен диабет, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, дислипидемия, преживян инфаркт.

Поради всички тези обстоятелства възстановяването на целия кръвоток на крайника е доста сложно, но лекарите от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ успяват да запазят крака на пациента. Хирурзите предприемат три последователни операции, защото след всяка интервенция се наблюдава ретромбоза и се налага реконструирането на все по-голям сегмент от артерии. По време на първата операция те отпушват аортно-илиачния сегмент, при втората правят байпас от феморалната артерия към задколянната артерия, а при третата извършват цялостна реконструкция на артериите от ингвиналния лигамент, прикачат наново байпаса, преодоляват запушването и възстановяват напълно виталността на крайника до степен със запазени пулсации. Така след три хирургични манипулации, Никола е със спасен крайник и вече се рехабилитира активно с помощта на рехабилитаторите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Той е раздвижен до степен на изправен стоеж. Предстои активно лечение и проследяване на новооткрития процес в пикочен мехур в тясна колаборация със съдови хирурзи, поради рискът от поредна ретромбоза предвид всички рискови фактори.

Сега Никола се възстановява под грижите и наблюдението на екипа на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Той е благодарен на лекарите, спасили единственият му долен крайник и на сестрите, без чиито грижи не би могъл да се възстанови напълно.

Лекарите предупреждават, че след една преживяна ампутация на крайник, рискът от последващо влошаване или ампутация на друг крайник се увеличава. Това е така, заради заболяването „генерализирана атеросклероза“. Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, характеризиращо се с отлагане на мастни вещества и холестерол в стените на артериалните съдове и по този начин, причиняващо стеснение или запушване на съда. То не обхваща в частност, изолирано само един сегмент, а може да порази целия артериален басейн, в това число артериите на горни и долни крайници, коронарните артерии, отговорни за захранването на сърдечния мускул, мозъчните артерии и тези, които са отговорни за кръвоснабдяването на вътрешните органи. Затова засилената профилактика и превенция на тези заболявания, както от кардиолози, така и от съдови хирурзи е от изключителна важност и не трябва да бъде подценявана.

 

Още от "Актуално"

Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Тази година темата е „Измервайте точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“, като се акцентира върху борбата

Хипертонията – „тихият убиец“ на съвременното обществоХипертонията – „тихият убиец“ на съвременното общество

Артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Тя засяга огромен брой хора, особено в развитите държави. Това заяви пред News.bg доктор Тихомир Христов,