Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Тази година темата е „Измервайте точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“, като се акцентира върху борбата с ниската информираност за заболяването и върху точните методи за измерване на кръвното налягане.

Целта на инициативата е да информира пациентите за значението на хипертонията и нейните сериозни усложнения, както и да предостави информация за превенцията, откриването и лечението.

Хипертонията (високото кръвно налягане) е заболяване, което засяга милиони хора по света и е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

В България хипертониците са около 2 милиона души, което е 25% от населението на страната.

Хипертонията може да се прояви с главоболие, затруднено дишане, стягане в гърдите, учестен пулс, световъртеж, замъглено зрение, шум в ушите и др.

Профилактиката и лечението са от изключителна важност и включват някои промени в начина на живот – здравословно хранене, физическа активност, намалена консумация на алкохол и никотин.

Кардиолозите на УМБАЛ „Чирков“ извършват пълна диагностика и лечение на високо кръвно налягане. Хипертонията може да бъде контролирана чрез прием на медикаменти.
Запишете час за преглед на 0800 40 909.
Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

Още от "Актуално"

100% реимбурсация на лекарства за ССЗ е стъпка в правилната посока100% реимбурсация на лекарства за ССЗ е стъпка в правилната посока

Реимбурсацията на 100% на лекарствата за сърдечносъдовите заболявания е плюс и стъпка в правилната посока от страна на Министерството на здравеопазването. В множество европейски държави те са покрити изцяло от

Пациентът на УМБАЛ “Света Екатерина” с донорско сърце и бъбрек Георги Пеев е на път да бъде вписан в “Гинес”Пациентът на УМБАЛ “Света Екатерина” с донорско сърце и бъбрек Георги Пеев е на път да бъде вписан в “Гинес”

Георги Пеев, който е с два трансплантирани органа- бъбрек и сърце е с шанс за участие в Световните рекорди на Гинес. През декември той стана първият трансплантиран човек, стъпил на

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев димНа 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Тютюнопушенето е отговорно за 6% от смъртните случаи при жени и 12% от тези при мъже, годишно. Тютюнопушенето удвоява риска от инсулт.