Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Тази година темата е „Измервайте точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“, като се акцентира върху борбата с ниската информираност за заболяването и върху точните методи за измерване на кръвното налягане.

Целта на инициативата е да информира пациентите за значението на хипертонията и нейните сериозни усложнения, както и да предостави информация за превенцията, откриването и лечението.

Хипертонията (високото кръвно налягане) е заболяване, което засяга милиони хора по света и е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

В България хипертониците са около 2 милиона души, което е 25% от населението на страната.

Хипертонията може да се прояви с главоболие, затруднено дишане, стягане в гърдите, учестен пулс, световъртеж, замъглено зрение, шум в ушите и др.

Профилактиката и лечението са от изключителна важност и включват някои промени в начина на живот – здравословно хранене, физическа активност, намалена консумация на алкохол и никотин.

Кардиолозите на УМБАЛ „Чирков“ извършват пълна диагностика и лечение на високо кръвно налягане. Хипертонията може да бъде контролирана чрез прием на медикаменти.
Запишете час за преглед на 0800 40 909.
Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

Още от "Актуално"

Проф. Диана Трендафилова пред NOVA News: “ Транскатетърното аортно клапно протезиране (ТАВИ) е революция в лечението на аортна стеноза“Проф. Диана Трендафилова пред NOVA News: “ Транскатетърното аортно клапно протезиране (ТАВИ) е революция в лечението на аортна стеноза“

Транскатетърно аортно клапно протезиране е ориентирано към решаване на проблемите на пациенти с аортна стеноза, това каза проф. д-р Диана Трендафилова – началник на клиниката по „Кардиология“ в УМБАЛ „Проф.

Д-р Чилингирова: „Трансплантацията дава шанс на част от пациентите да видят как растат децата им, а децата да имат родители“Д-р Чилингирова: „Трансплантацията дава шанс на част от пациентите да видят как растат децата им, а децата да имат родители“

Д-р Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включи в инициативата „Да!За живот“ в подкрепа на донорството.  „След сърдечна трансплантация животът на пациентите се променя коренно.

Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!

„Аз не избрах специалността си сам – тя ме избра! Започнах работа още в студентските си години в Клиниката по съдова хирургия, в която работя и до момента. Другото всичко