Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Тази година темата е „Измервайте точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“, като се акцентира върху борбата с ниската информираност за заболяването и върху точните методи за измерване на кръвното налягане.

Целта на инициативата е да информира пациентите за значението на хипертонията и нейните сериозни усложнения, както и да предостави информация за превенцията, откриването и лечението.

Хипертонията (високото кръвно налягане) е заболяване, което засяга милиони хора по света и е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

В България хипертониците са около 2 милиона души, което е 25% от населението на страната.

Хипертонията може да се прояви с главоболие, затруднено дишане, стягане в гърдите, учестен пулс, световъртеж, замъглено зрение, шум в ушите и др.

Профилактиката и лечението са от изключителна важност и включват някои промени в начина на живот – здравословно хранене, физическа активност, намалена консумация на алкохол и никотин.

Кардиолозите на УМБАЛ „Чирков“ извършват пълна диагностика и лечение на високо кръвно налягане. Хипертонията може да бъде контролирана чрез прием на медикаменти.
Запишете час за преглед на 0800 40 909.
Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

Още от "Актуално"

Над 500 електрокардиостимулатори са имплантирани в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” от началото на годинатаНад 500 електрокардиостимулатори са имплантирани в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” от началото на годината

Лекарите от Отделението по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” са имплантирали над 500 електрокадриостимулатори от началото на годината. В тези процедури се включват, както антибрадикардни устройства,

Заседналият начин на живот съкращава живота с до 10 годиниЗаседналият начин на живот съкращава живота с до 10 години

Високата смъртност, заболеваемост и инвалидност, която се установява у нас през последните десетилетия е следствие както от прогресивното застаряване на населението, така и от редица фактори на риска за здравето.

Настояваме за пътека по мини инвазивна сърдечна хирургияНастояваме за пътека по мини инвазивна сърдечна хирургия

Носители на авторитетния приз на Столичната лекарска колегия – „Лекар на София“ за 2023 г., миналата седмица станаха трима специалисти. Какво е да получиш подобна награда и какво седи зад