Дете с вроден сърдечен порок и момче с рядко генетично заболяване получиха шанс за пълноценен живот в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“


Кардиохирурзите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ дадоха шанс на две момчета с вродено и генетично заболяване за пълноценен живот. Пациентите са на възраст 8 и 16 години.
16-годишното момче е проследявано редовно в лечебното заведение, заради доказан синдром на Марфан – генетично заболяване на съединителната тъкан, характеризиращо се с увреждане на сърдечните клапи и аортата, които могат да доведат до ранна смърт при липса на адекватно лечение.
Младежът постъпва в лечебното заведение с хипертрофия на лявата камера на сърцето и с аневризма на възходяща аорта, намираща се в сериозен риск от дисекация – състояние, при което вътрешният слой на аортата се разкъсва. Аневризмата надвишава определените от международните стандарти размери и достига до нива, застрашаващи живота на момчето.

След поставяне на диагнозата кардиохирурзите под ръководството на проф. Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пристъпват към операция. Медицинският екип сменя аортната клапа и аортата с протези и реимплантира коронарните артерии. По този начин лекарите решават проблема с аневризмата и стабилизират състоянието на пациента.

След операцията момчето е в добро общо състояние и се възстановява.

Осемгодишният пациент е познат на медиците в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от ранна детска възраст, заради вроден сърдечен порок. От 2019 г. детето е диагностицирано с аномално вливане на пулмоналните вени, като се проследява периодично от специалистите в лечебното заведение.

След дълго отлагане родителите взимат решение да доведат сина си за операция, заради честото сърцебиене при минимални физически натоварвания. Лекарите установяват, че сърцето е започнало да се уголемява вследствие на вродения сърдечен порок и аномалното вливане на белодробните вени. Извършва се операция в планов порядък от екипа на проф. Димитър Петков. Лекарите преместват белодробните вени в лявото предсърдие, където им е анатомичното място и по този начин отстраняват аномалията и затварят междупредсърдния дефект.
Детето е изписано здраво и може да се радва на пълноценно и щастливо детство.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е специализиран медицински център, в който се предлага висококвалифицирано лечение на деца над 4 годишна възраст с вродени сърдечни пороци и заболявания на сърдечносъдовата система. Опитът и добрите резултати от лечението, които екипът на болницата е постигнал през годините, я превръщат в едно от водещите лечебни заведения в областта на детската кардиология и кардиохирургия.

Екипът от специалисти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се състои от опитни лекари, хирурзи, кардиолози, медицински сестри и други здравни специалисти, които имат голям опит и експертиза в областта на сърдечните заболявания при деца. Те са оборудвани с най-новите технологии и иновации в медицината, които им помагат да предлагат индивидуално лечение за всеки пациент.

Професионализмът, грижата и отговорността на екипа гарантират, че всяко дете ще получи най-доброто възможно лечение и подкрепа в борбата със своето заболяване.

Още от "Актуално"

Какви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременносттаКакви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременността

По време на бременност настъпват редица физически и метаболитни промени в тялото на бъдещата майка. Някои бременни в една или друга степен страдат от проблеми на сърдечносъдовата система. Те могат

Изявени медици от УМБАЛ „Чирков“ ще преглеждат безплатно в ЗлатоградИзявени медици от УМБАЛ „Чирков“ ще преглеждат безплатно в Златоград

Изявени медици от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще преглеждат безплатно в град Златоград на 25 и 26 август 2023 г. Кардиолози, уролози, съдови, гръдни и коремни хирурзи ще извършват

В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!

На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. Инициативата цели да се напомни на обществото и правителствата, че СПИН не е изчезнал. Целта е да се повиши осведомеността