Васкулитът е прогресивно заболяване и може да протече много тежко


Васкулитът представлява възпаление на кръвоносни съдове.Васкулитите се проявяват чрез разнопосочни симптоми. Причините за първичния васкулит не са ясни. При вторичен васкулит „виновник“ може да са някои инфекции, излагане на вредни въздействия и др. За диагностиката и лечението на това мистериозно заболяване разговаряме с доктор Емил Хаджиев, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Какво представляват васкулитите?
Това е едно съвсем обширно заболяване, което може да се прояви още в детска възраст. Определението за васкулит е възпаление на съдовете на организма и по-точно на съдовата стена.

Какви са основните видове васкулити?
По отношение на това какви съдове са засегнати в организма се определят и видовете васкулити. Организмът има големи, средни и малки съдове. Големите съдове са аортата, коремните съдове, бедрените съдове. Средни съдове са съдовете на органите,на краката и ръцете например. Най-малките съдове са съдовете на периферията на органите, там където самите артерии преминават във вени.

Как се проявяват васкулитите и имат ли изявени симптоми?
Причината за васкулитите все още в световен мащаб не е ясна. Първичните васкулити предимно възникват в детска възраст и се проявяват в ранна детска възраст. Причините са автоимунни, предполага се, че става въпрос за нарушение на имунната система. Но няма съвсем ясна теория каква точно е причината. Вторичните васкулити са васкулити на по-късната възраст, когато могат да са съпътстващи фактори, генни нарушения или инфекциозни, някои фактори на околната среда, към които самият организъм създава антитела и по този начин се получава реакция. В зависимост какво представлява самото възпаление на съдовата стена зависи и какви симптоми ще се проявяват. Основно тези заболявания атакуват съдовата стена, получава се възпаление на съдовата стена. Най-напред се засяга вътрешния слой, след това средния слой и повърхностния слой. Получават се едни неща като аневризми в самата съдова стена,която се променя. Изменя се самата структура на съдовата стена, нарушава се целостта и от тук се нарушава и пропускливостта. Формените елементи на кръвта могат да преминават през съдовата стена в околната тъкан. По този начин се създават и възпалителни процеси и от тук всичко, което произтича като реакции на самия организъм. Много често се влошава и кръвоснабдяването на самите органи, към които отива съдът, тъй като се получават запушвания, разкъсвания на съда.

Опасни ли са?
Като състояние може да протече много тежко в зависимост какъв съд е засегнат и какъв орган. Много често клиничната картина започва съвсем неясно с втрисане, висока температура и общи симптоми като отпадналост, обриви по тялото. В зависимост какъв орган е засегнат може да протече много тежко.

Как се диагностицира васкулит?
Диагностиката зависи от клиничната картина. Както казахме, често тя е неясна и трябва да се прави диференциална диагноза с възпалителни процеси на самия организъм. В зависимост от това какъв орган е засегнат, ако говорим за голям съд като аортата например, може да няма пулс. Ако са засегнати средните съдове пациентът може да има стомашно-чревни оплаквания , бъбречни оплаквания. Дори при засягане на мозъчните съдове може да има гърчове, промени в съзнанието.

Как се лекуват васкулитите?
Лечението на васкулитите е изключително сложно. Целта е да се постигне ремисия на самото заболяване, защото това е едно прогресивно заболяване. В началния период се лекуват с кортикостероиди, имуносупресори, симптоматично. След това се прилага поддържащо лечение, за да се поддържа в ремисия.

Още от "Актуално"

Кои са трите златни правила за здраво сърце?Кои са трите златни правила за здраво сърце?

Как да пазим сърцето и кои са трите златни правила за здравето на сърдечносъдовата система обясни в ефира на „ Здравей България“ изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Ендоваскуларното протезиране е съвременен метод за лечение на аневризмаЕндоваскуларното протезиране е съвременен метод за лечение на аневризма

Обикновено лекарите разполагат с броени часове, за да диагностицират правилно и оперират разкъсана абдоминална аорта и да спасят човешки живот. Всяка година у нас около 300 пациенти получават разкъсване на

Животът винаги побеждава и надежда винаги има.Животът винаги побеждава и надежда винаги има.

Животът винаги побеждава и надежда винаги има. Това послание отправиха в „ Тази събота“ по БиТиВи изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. д-р Димитър Петков и пациентката, чийто живот