Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем?


Брадикардията представлява забавяне ритъма на сърцето. Когато говорим за напредване на възрастта, е нормално сърцето да бие по-бавно от обичайното. В някои случаи обаче „бавното сърце“ може да подсказва определени аномалии. Тогава отклонението от скоростта на ритъма може да бъде интермитентно или постоянно. Брадикардията често не причинява симптоми, освен ако сърдечният ритъм не се забави рязко или в много голяма степен. Тя невинаги е признак на здравословен проблем. В голяма част от случаите пациентът не знае, че има намалена сърдечна дейност.
Кога брадикардията подсказва проблем?
Тя може да е сериозен проблем, ако сърцето не успява да изпомпва достатъчно богата на кислород кръв към тялото. Възможните усложнения включват припадък, сърдечна недостатъчност, а понякога и внезапен сърдечен арест.

Какви могат да са причините за брадикардия?
Некардиологични причини за „бавно сърце“ често са хипотиреоидизъм или повишено вътречерепно налягане, както и др. Медикаменти като бетаблокери или лекарства за високо кръвно или хипертиреодизъм могат да причинят брадикардия.
Установяването на брадикардия обаче може да сигнализира за аномалия на синусовия възел.

Кои са причините за смущение в работата на синусовия възел:
• Дефицит на миокарда
• Инфекциозни заболявания
• Саркоидоза или хемохроматоза
• Автоимунни заболявания
• Дефекти в структурата на сърцето

Най-често „бавното сърце „ не се усеща от засегнатия човек и се констатира при преглед. Понякога се проявява със симптоми като умора, обща слабост.

Първото изследване при специалист е електрокардиограмата. Тя дава графичен израз на елетрическата активност на сърцето и показва особеностите на ритъма му. Ако става въпрос за интермитентна брадикардия , може в момента на прегледа пациентът да е с нормална честота. Тогава се препоръча провеждане на холтер-изследване със записване на 24-часова електрокардиограма. Допълнителни изследвания като ехокардиографията и стрес-ЕКГ дават допълнителна диагностиката при необходимост.

Какво е лечението?
То зависи от причината за брадикардията. Ако става въпрос за извънсърдечни причини, лечението е насочено към тях. Когато симптомите нарушават качеството на живота, е необходима интервенция. Когато „бавното сърце“ е резултат от медикамент, приемът на който пациентът не може да прекрати , може да се стигне до поставяне на пейсмейкър.

Още от "Актуално"

Модерно и безвредно ЯМР изследване в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Модерно и безвредно ЯМР изследване в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ разполага и извършва изследвания с високотехнологичен и модерен ядрено-магнитен резонанс – GE Sigma Artist със сила на магнитното поле 1.5

Д-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардитД-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардит

Вирусите поразяват сърцето. Най-често те влияят на миокарда. Вирусната инфекция преминава за 4-5 дни. При част от пациентите се развива и втората фаза на вирусната инфекция, когато тя поразява сърдечния мускул.

Диагностика и лечение на артериални аневризмиДиагностика и лечение на артериални аневризми

Артериалните аневризми представляват ограничено разширяване на диаметъра на артериалната стена с повече от 50% спрямо очаквания размер на артерията според възрастта и телосложението на човек. Аневризмите могат да засегнат артериите