Рехабилитацията в лечението на възпалителните заболявания на сърцето е от съществено значение


Възпаление на сърцето възниква основно като резултат на редица възпалителни процеси в други органи. Възпалителните заболявания като ендокардит, миокардит или перикардит могат да доведат до сериозни усложнения в структурата на сърцето. Лечението е медикаментозно и оперативно. Кинезитерапията е съпътстваща при лечението на възпалителните заболявания на сърце като рехабилитацията зависи от степента на заболяване на пациента. Повече за мястото на рехабилитацията във възстановяването на пациенти, прекарали миокардит, перикардит и ендокардит разказва Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Каква рехабилитация се прилага при миокардит, перикардит и ендокардит?
Миокардитите, перикардитите и ендокардитите са възпалителни заболявания на сърдечния мускул, на вътрешния слой на сърцето и на обвивката на сърцето. В зависимост от това са перикардити, миокардити и ендокардити. Колко по-навътре е възползването на сърдечния мускул, толкова е по-трудно лечението, а от там и рехабилитацията. Най-достъпни като лечение са перикардитите,от там и рехабилитацията ,следват миокардитите и по трудност най-неподатливи на лечение и на рехабилитация съответно са ендокардитите. А има и миоендокардит- комбинация, която е с по-тежко протичаща клиника и съответно рехабилитация.

Как протича лечението при тези заболявания?
Обикновено лечението е медикаментозно и хирургично. Те са резултат най-често от бактериален причинител. Възможни са и алергични ендокардити, които са причинени от някакъв алерген, който постъпва в организма и обикновено при млади хора се случва ендокардит.

Какви са симптомите?
Те протичат с рязко влошаване, повишена температура, ускорен пулс, аритмии в острата фаза. По-нататък св поличават фиброзни сраствания, склероза на миокардния мускул. Това води до увреда на клапите. След като се увредят клапите лечението може да е медикаментозно или хирургично.

Какво е мястото на рехабилитацията във възстановяването на пациента?
Мястото на рехабилитацията в лечението на тези възпалителни заболявания е голяма и тя започва в подострата фаза, тоест когато повишената температура, хемодинамиката на дишането и бурните реакции се повлияят от медикаментите. В зависимост дали се получава левостранна или десностранна сърдечна недостатъчност, тоест коя от клапите се засяга при възпитанието, подходът на рехабилитацията е различен. Ако има десностранна недостатъчност, тоест венозен застой, отоци в краката, трудно дишане, се прилага дихателна гимнастика. Винаги при възпалителните процеси основно се започва с нея, тоест кръгът сърце-бял дроб да се подпомогне, да се насити кръвта с кислород. При отворен прозорец или с кислородна маска на носа се правят дълбоки вдишвания и издишвания в различен ритъм и с различна дълбочина. Целта е да се насити кръвта с кислород и от там да се подобри работата на сърцето. Като усвои болният т.нар. дирижирано дишане, сугестивно дишане, тогава се пристъпва към раздвижване в малък обем на малки стави, тоест китки, глезени. Обикновено при десностранна недостатъчност в следствие на миокардита и ендокардита се появяват отоци в глезените. Всички упражнения, които се правят са само от легнало изходно положение. На тези болни е противопоказно да правят натоварвания от седеж и когато се стигне до ходене, ги приучаваме да се движат ритмично. Много е важно дори да е много бавен темпът, но да е ритмичен, когато спаднат отоците. При левостранна недостатъчност има ортопнея, задух, друг вид дихателна недостатъчност, хипертония и там по друг начин реагира организмът. В този случай пациентите могат да се натоварват от седеж и от стоеж с малки упражнения на дисталните и средни стави, но не на големите и не в голяма дозировка. Всичко това, за което говорихме, се отнася за медикаментозно лечение. Когато става въпрос за хирургично лечение, подходът на рехабилитацията е като при сърдечна операция, тоест ранна вертикализация , обучение в правилно дишане и постепенно увеличение на натоварването при ходене, след това под наклон и изкачване на стълби.

Каква е продължителността на рехабилитацията?
В болницата болничният престой при хроничните миокардити е по-продължителен. Като цяло рехабилитацията в този случай не е интензивна, но е продължителна като време, тъй като тук няма голяма интензивност на натоварването.

Още от "Актуално"

Медицинските сестри на УМБАЛ “Св.Екатерина”: Добрите неща са повече и затова продължаваш напред”Медицинските сестри на УМБАЛ “Св.Екатерина”: Добрите неща са повече и затова продължаваш напред”

В Световния ден на сестринството насочваме вниманието към ангелите в бяло, а именно към медицинските сестри. Главната медицинска сестра на УМБАЛ “Света Екатерина” Ирен Миленкова и медицинската сестра от Клиниката

Историята на Мартин Кожуклиев – първият българин с две изкуствени сърцаИсторията на Мартин Кожуклиев – първият българин с две изкуствени сърца

Историята на Мартин Кожуклиев е вдъхновяващ пример за това, че дори когато пътят изглежда без изход, ако човек намери сили и продължи да се бори, съдбата може да го срещне

През последните години се увеличава броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близкиПрез последните години се увеличава броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки

През последните години броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки, се увеличава. Едновременно с това обаче, България остава последна в ЕС по брой на трансплантациите.