Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”


Университетската болница „Проф.д-р Александър Чирков“ бе домакин на първия за страната специализиран курс по сърдечна магнитно-резонансна диагностика – “Summer heartbeats”.
Курсът бе организиран от Българската асоциация по радиология и Българското дружество по кардиология с подкрепата на Европейското дружество по радиология.
Ръководител на проекта е доц. д-р Виолета Грудева, дм, от Отделението по образна диагностика на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”, а лектори – водещи специалисти в областта на магнитно-резонансната диагностика от Гърция, Франция и България.

Аулата в учебния център на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” събра голям брой кардиолози и лекари по образна диагностика от различни лечебни заведения в страната и чужбина.

Разгледани бяха възможностите на магнитния резонанс при редица сърдечни заболявания, като бе изтъкнато мястото на метода в диагностичния процес и състоянията, при които той превъзхожда останалите образни диагностични методи. Представени бяха последните препоръки на Европейските научни дружества по проблема, подкрепени със случаи от клиничната практика.
Съвременните достижения в развитието на апаратурата и софтуера за функционална оценка на базата на магнитно-резонансното изследване на сърцето бяха демонстрирани от производителите.
По време на “Hands on” сесията бяха разгледани клинични случаи на работни станции, снабдени специално за случая с авангарден софтуер. На тях участниците можеха да разгледат клинични случаи и сами практически да се запознаят с възможностите на най-съвременната технология и приноса й за функционална оценка на сърцето.

Курсът е важна крачка в разширяването на сърдечната магнитно-резонансна диагностика у нас, в унисон с европейските препоръки.

Успешното му осъществяване и ентусиазираният прием от младите лекари, вдъхва на организаторите увереността и амбицията за организиране на следващи подобни образователни събития на все по-високо ниво.

Още от "Актуално"

Водещи лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ бяха отличени с приза „Лекарите, на които вярваме“Водещи лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ бяха отличени с приза „Лекарите, на които вярваме“

Водещи лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ бяха отличени в престижната класация на „24 часа“ – „Лекарите, на които вярваме“. Те получиха своите грамоти на специална церемония, организирана от

В кардиохирургията все по-често се застъпва минималноинвазивния подходВ кардиохирургията все по-често се застъпва минималноинвазивния подход

Сърцето на човек не е просто орган. По-скоро то е разглеждано от древни времена и до днес като мястото, където се съхраняват всички чувства и емоции. Като източник на любов,

Проф. Диана Трендафилова пред NOVA News: “ Транскатетърното аортно клапно протезиране (ТАВИ) е революция в лечението на аортна стеноза“Проф. Диана Трендафилова пред NOVA News: “ Транскатетърното аортно клапно протезиране (ТАВИ) е революция в лечението на аортна стеноза“

Транскатетърно аортно клапно протезиране е ориентирано към решаване на проблемите на пациенти с аортна стеноза, това каза проф. д-р Диана Трендафилова – началник на клиниката по „Кардиология“ в УМБАЛ „Проф.