Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето


Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност не само в България, но и в световен мащаб. Редица са факторите, от съвременния начин на живот, които „разболяват“ сърцето. Често се сещаме за необходимостта да полагаме съответните грижи, когато е късно и уврежданията са необратим факт. Повече по темата разказва доктор Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „Проф. Д-р Александър Чирков“.

Кои са основните фактори, които вредят на сърцето?
Най -общо можем да кажем, че заседналият начин на живот, респективно затлъстяването, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето са сред ежедневните навици, които ,,убиват’’ сърцето.

Как тютюнопушенето вреди на сърцето?
Цигарите съдържат различни химични вещества с определена токсичност -въглероден оксид, катрани, никотин,както и различни канцерогени. По отношение на сърдечносъдовите заболявания няма безопасно количество цигари.Пушенето дори само на една цигара за денонощие увеличава относитения риск за коронарен инцидент с 50%,тоест превенцията се постига със спиране на употребата на цигари,а не с намаляване на количеството им. Тютюнопушенето също повишава кръвното налягане, ускорява сърдечната дейност и допринася за развитието на атеросклероза по съдовете. Употребата на електронни цигари нараства експоненциално след появата им през 2004 година. При различните модели електрони цигари никотинът се инхалира след нагряване на течност, съдържаща глицерол, никотин, ароматизатори.Употребата на електронни цигари води до ендотелна дисфункция, тромбоцитна агрегация и повишаване на симпатикусовата нервна активност с увеличаване на сърдечната честота и артериалното налягане. Ежедневната употреба на електронна цигара увеличава относителния риск за настъпване на миокарден инфаркт.

Как затлъстяването и заседналият начин на живот влияят на сърцето?
Затлъстяването е един от най-сериозните публични здравни проблеми на нашия век, достигнал до степен на пандемия. Установено е, че наднорменото тегло повишава риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Също така с увеличаване на тежеста на затлъстяване се увеличава и честотата на артериална хипертония (приблизително три пъти по-често отколкото при лица с нормално тегло). С покачване на телесното тегло се покачва и кръвното налягане, и обратно с намаляване на теглото спада кръвното налягане. Затлъстяването повишава риска от предсърдно мъждене и внезапна сърдечна смърт.
Модерният човек прекарва голяма част от живота си пред компютър и пренебрегва така важната физическа активност. Обездвижването е свързано с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания. На всички здрави възрастни се препоръчва да извършват аеробна физическа активност (ходене,джогинг,колоездене и т.н) 150 минути седмично с умерен интензитет и 75 минути седмично с голям интензитет или еквивалентна комбинация от двете, като целите са постепенно увеличаване съответно до 300 минути с умерен интензитет 150 минути с висок интензитет. Но дори и ниските нива на физическа активност 15 минути на ден имат ползи и обществото трябва да бъде насърчавано към придобиване на навици за извършване на ежедневна физическа дейност в свободното си време.

Колко опасен е алкохолът за здравето на сърцето?
Етанолът е основният компонент на алкохолните напитки. Количеството чист алкохол се обозначава чрез обемен процент (vol%). Числото, което е посочено преди обемният процент, е равно на чистото алкохолно съдържание в грамове в 100 милилитра. Горната безопасна граница за пиене на алкохолни напитки е около 100 грама чист алкохол на седмица, като се препоръчва да има 2 дни в седмицата без алкохол. Доказано е, че честата алкохолна употреба увеличава риска от артериална хипертония, предсърдно мъждене, коронарна артериална болест и сърдечна недостатъчност. Всекидневният прием на повече от 50 грама чист алкохол е сред основните причини за ранна атерогенеза.

Как да намалим риска да разболеем сърцето?
Редуцирайте рисковите фактори, които могат да бъдат коригирани. Спортувайте. Намирайте време за активна почивка. Не пропускайте профилактичните прегледи.

Още от "Актуално"

Спорт с разширени вени- кои упражнения са подходящи при варикозна болест?Спорт с разширени вени- кои упражнения са подходящи при варикозна болест?

Варикозните вени или разширени вени, както е познато това заболяване в обществото, засяга голяма част от населението. От него страдат както жени, така и силният пол. Излишните килограми, напреднала възраст

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ осигури екип за пациент до САЩ, който чака 6 години за трансплантацияУМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ осигури екип за пациент до САЩ, който чака 6 години за трансплантация

Димитър Костов, който от 6 години живее с изкуствено сърце, имплантирано в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и чака да се намери подходящ донор за него, вече е в клиниката

Д-р Димитър Чернев: „Медицината в България не е мъртва, работа има за всички“Д-р Димитър Чернев: „Медицината в България не е мъртва, работа има за всички“

В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ изключително много държим на младите лекари. Тяхното развитие е бъдещето на лечебното заведение и на медицината в България. Затова решихме да представим част от