Обучение с пълна успеваемост на сложни случаи в интервенционалната кардиология се проведе в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“


Световно признат интервенционален кардиолог проведе първото по рода си обучение в България за лечение на хронични коронарни оклузии в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Курсът се организира по инициатива на ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и японската фирма Asahi, която е световен лидер в производството на материали и устройства за комплексни интервенционални процедури.

В обучението, организирано от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участваха лекари от водещи столични болници.
Всички те имаха възможност да извършат процедура с личното напътствие на светилото в интервенционалната кардиология проф. Шевкег Гьоргюлю. Той е в топ 3 оператори в Европа по успех и брой процедури за 2022 г.

В обучението участваха пациенти с хронични коронарни оклузии (СТО), с доказан виталитет от неинвазивна диагностика. За два дни бяха третирани 8 пациента от цяла България с пълен процедурен успех и без сериозни усложнения.
Хроничната оклузия на съд на сърцето е състояние, при което има пълно запушване, най-често от стар тромб. Това води до различни оплаквания – стенокардия, прояви на сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и др. Когато тези оклузии са комбинирани с друга патология – други стеснения на съдовете на сърцето, по-често се провеждат операции.

През последното десетилетие, с развитието на техниката тези пациенти станаха все повече обект на интервенционалната кардиология. В специализираните центрове по света успехът при тези процедури е над 90% с минимален риск.
В България центровете са единици, в които успешно се третират тези лезии. УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е едно от лечебните заведения със заявка да стане сред водещите центрове в България за лечение на хронични коронарни оклузии, тъй като болницата има своите традиции в тези процедури, а специалистите се стремят да следят новостите в медицината.

Провеждането на обучението от световно известен интервенционален кардиолог дава огромен потенциал на медицинските специалисти да придобият нови знания и умения в лечението на тези сложни случаи.

Курсът е още една стъпка към подобряване качеството на медицинските услуги в България и осигуряването на най-доброто лечение за пациентите.

Още от "Актуално"

Ежедневните навици, които „убиват“ сърцетоЕжедневните навици, които „убиват“ сърцето

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност не само в България, но и в световен мащаб. Редица са факторите, от съвременния начин на живот, които „разболяват“ сърцето. Често се сещаме

Специалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със съвети за сърдечното здраве през лятотоСпециалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със съвети за сърдечното здраве през лятото

През лятото заради високите температури през деня редица проблеми, свързани със сърцето, се обострят. Те най-често могат да са причина за високо кръвно налягане и инфаркт. Това заяви доц. Филип