За приятелството между лекари и трансплантирани


„Понеже сме много малко сърдечно трансплантираните в България и в болница „Чирков“ много си ни гледат. Чувствата са взаимни – ние много ги обичаме и уважаваме, те нас също“. Това заяви шампионът по плуване и сърдечно трансплантиран пациент в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Георги Пеев пред вестник „Телеграф“.

Хирурзите са свършили добра работа, щом вече 10 години съм жив и всичко е наред, каза още Георги Пеев и добави, че с д-р Йордан Македонски от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който е участвал в екипа на неговата трансплантация и е държал сърцето му в ръцете си са приятели.

През 2011 г. летен вирус уврежда бъбреците и сърцето на Георги Пеев и се налага да чака за бъбречна и сърцечна трансплантация. Късметът му се усмихва през 2013 г., когато се намира донор и екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ осъществява успешно сърдечната трансплантация. Две години по-късно майка му дарява бъбрека си и операцията се извършва в Александровска болница.

Случилото се променя изцяло възгледите му за живота и се отдава на каузата за популяризиране на донорството. Един от начините да го прави е като участва активно в световни състезания и първенства за трансплантирани. „След като научих, че има такива състезания, взех да ходя, защото там е тържество на живота. Там призовите класирания не са толкова важни. Там е по-важно да отидеш и да се срещнеш с такива като теб, да обмените опит, да поговорите“, разказа Георги Пеев.

През април 2023 той стана световен шампион на 100 м бруст и четвърти на 50 м бруст. Бил е три пъти европейски шампион и шест пъти вицеевропейски шампион. Следващата му цел е европейското първенство по плуване за трансплантирани в Португалия през лятото на 2024 г.

Истинската цена на живота за него е да може да накара някой да се усмихне и да му даде кураж, че и така може да се живее.

Още от "Актуално"

Доц. Абединов: “Младите лекари трябва да получават по-високи заплати, а не да мислят за битови проблемиДоц. Абединов: “Младите лекари трябва да получават по-високи заплати, а не да мислят за битови проблеми

Младите лекари трябва да получават по-високи заплати, отколкото в момента, за да се съсредоточат върху развитието си , а не да мислят за битови проблеми. Това заяви анестезиологът от УМБАЛ

Как да се хранят подрастващите, колко и кога да спортуват?Как да се хранят подрастващите, колко и кога да спортуват?

Наднорменото тегло, обездвижването и липсата на достатъчно физическа активност може да доведе до покачване на кръвното налягане, а от там до влошаване на вниманието и концентрацията. Това коментира за Stolica.bg