Д-р Тихомир Христов: „Магично е да можеш да държиш сърцето на човек в ръцете си“


Кардиохирургът д-р Тихомир Христов от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” бе специален гост в рубриката “Кой сте вие докторе?” на здравния портал zdrave.net.

Д-р Тихомир Христов е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Ловеч с профил „Информатика” и немски език. Висшето си образование по медицина завършва в Медицински университет – София през 2015 г. Придобива специалност „Кардиохирургия“ през 2021 г. По време на следването си работи като медицинска сестра в КАИЛ на Университетска болница „Св. Екатерина“, сега „Проф. д-р Александър Чирков“, бил е и доброволен сътрудник в болницата.

След дипломирането си е назначен като лекар – ординатор в нея през декември 2015 г., а от януари 2016 г. е зачислен като специализант.

Д-р Христов е взимал участия на различни форуми и конгреси като лектор. Той е съавтор на статии, публикувани в български списания. През 2022 г. е отличен с награда „Млад лекар и най-висок професионализъм“ на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Клиничните му интереси са в няколко направления на кардиохирургията: имплантация на системи за механично подпомагане на помпената функция на сърцето – „изкуствени сърца“, сърдечни трансплантации, хирургично лечение на туморни формации, минимално инвазивна сърдечна хирургия, аортна хирургия и хирургия на аортния корен, клапносъхраняваща и клапнореконстроктивна хирургия, хирургично лечение на остър белодробен тромбемболизъм, миокардна ревазкуларизация с артериални графтове.

Д-р Христов, кой е най-тежкият Ви пациент в момента?

В момента имаме млад пациент, когото подготвяме за операция на митралната клапа по повод на инфекциозен ендокардит. Усложненията, които очакваме при него, са свързани с факта, че скоро е приключил лечение на инфекциозен менингит. Бъбречната и чернодробната му функция са намалени поради системна злоупотреба с наркотици, като при употребата им се е заразил и с вирусен хепатит C. Така че се подготвяме за затегнато протичане на следоперативния период.

А как премина последното Ви дежурство?

Дежурствата на един хирург винаги протичат интензивно. Обикновено следим пациентите си в реанимация и следоперативно отделение. Винаги има какво да се свърши. В болницата, в която работя, често има спешни операции.
Интересен факт е, че много от най-заплетените казуси и тежки операции, в които съм участвал, са били именно по време на дежурство.

В такива особено трудни моменти упреквате ли съдбата или й благодарите затова, че сте станал кардиохирург?

По скоро съм благодарен, първо че избрах да следвам медицина и след това – че се насочих към тази специалност. Работата ми е много интересна и динамична. Магично е да можеш да държиш сърцето на човек в ръцете си. Чувството е неописуемо. Толкова много адреналин!

Всъщност, как избрахте тази специалност?

Влязох да уча медицина с нагласата, че искам да стана хирург. Тогава исках да бъда неврохирург. Това мое желание беше мотивирано от скорошна смърт в семейството, поради липсата на навременно неврологично лечение. Когато започнах да уча в университета още в първите курсове, най-силно впечатление ми направи сърдечносъдовата система. Затова се насочих към кардиохирургията, прецених, че така ще бъда най-полезен.

Цялото интервю може да прочетете тук: https://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%94-%D1%80-%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2–%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%88-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D1%88-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%B2-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8/n27717

Още от "Актуално"

Д-р Елица Димитрова: Мит е, че хирургията е мъжка специалностД-р Елица Димитрова: Мит е, че хирургията е мъжка специалност

Мит е, че хирургията е мъжка специалност. Към момента има голям брой представители на нежния пол, които практикуват хирургия и то с голям хъс, желание да се развиват, и с

За първи път български хеликоптер кацна на болничната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина”За първи път български хеликоптер кацна на болничната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина”

Хеликоптерът за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна на вертолетната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София. Това е първият тренировъчен полет на авиационния оператор “България Хели Мед