Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включиха в информационна кампания за опазване на младежкото здраве


Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включиха в информационна кампания „ Да опазим живота и здравето на децата от новите опасни вещества в модерния свят“.

Кампанията е важна стъпка към по-здрав и по-пълноценен живот за всички деца и младежи, които трябва да се информират и пазят от зависимостти към цигари, алкохол, наркотици и други опасни вещества.
Д-р Тихомир Христов от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ запозна младежите с рисковете от неправилното хранене, ефектите върху тялото от тютюнопушенето, вредата от консумацията на алкохол и енергийни напитки и с всички опасности, до които води употребата на наркотици.

„Тютюнопушенето уврежда зрението, зъбите, белите дробове, отслабва имунната система и е предпоставка за много видове рак и сърдечносъдови заболявания. При мъжете често води до еректилна дисфункция, а при жените до безплодие и усложнения на бремеността“, поясни д-р Христов в изложението си.

По отношение на алкохола той подчерта, че човешката имунна система е настроена да унищожава всички чужди клетки. Алкохолът причинява тъканни мутации. Това води до рак, тъй като имунната система не може да се справи с натоварването. „Действието на алкохола унищожава сърдечния мускул. Злоупотребата с алкохол води до развитие на хипертония, коронарна артериална болест и причинява инфаркти. Хората с относително кратко алкохолно „преживяване“ често имат разширяване на сърцето и нарушения на сърдечния ритъм“, допълни кардиохирургът. Той спомена и за вредите от алкохола върху други органи като черния дроб, стомашно-чревния тракт, бъбреците и мозъка.

Относно вредата от наркотиците д-р Христов представи вредното въздействие на всеки един вид психоактивно вещество върху човешкия организъм и обобщи, че пpи cиcтeмнaта им yпoтpeбa пpoтичaт мaщaбни вътpeшни пpoмeни, които влияят както върху психиката, така и върху физиологията. „Бeзвpeдни нapĸoтици нe cъщecтвyвaт – вcичĸи вeщecтвa oĸaзвaт eднo или дpyгo влияниe въpxy вътpeшнитe opгaни“, заяви медикът.

Информационната кампания се проведе в ПТГ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Самоков и е по инициатива на преподаватели и ученици от 11 клас. На събитието участие взеха още служители на МВР, психолози и представители на неправителствени организации.

Още от "Актуално"

Лекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха пациент от хемодиализа и възстановиха долните му крайнициЛекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха пациент от хемодиализа и възстановиха долните му крайници

Тянко е на 70 години и не може да измине разстояние от 50 метра, заради силни болки в долните крайници. Това ограничава изключително много качеството му на живот. Той търси

Безплатни прегледи за диабетици в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни прегледи за диабетици в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще извършват безплатни прегледи за диабетици на възраст над 50-60 години. Консултациите ще се проведат на 12 април /сряда/ на адрес: гр.

Кои упражнения помагат за укрепване на сърдечносъдовата система?Кои упражнения помагат за укрепване на сърдечносъдовата система?

Не е тайна, че спортът е здраве. Ежедневните движения подобряват работата на сърцето, нормализират кръвното и укрепват тонуса на тялото като цяло. Спортът носи бодрост и енергия, практикуван правилно, разбира