Проф. Диана Трендафилова с отличие за най-добър клиничен случай от XI Конгрес по интервенционална кардиология


Успешно приключи XI Конгрес по интервенционална кардиология, който се проведе в рамките на 4 дни в София. Началникът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ проф. Диана Трендафилова, която е и в организационния комитет на конгреса получи награда от форума за най-добър клиничен случай –„ Интервенционален подход при пациент с прогресираща сърдечна недостатъчност“.

Събитието се организира от Българското дружество по интервенционална кардиология.Специално за Конгреса у нас пристигна новоизбраният президент на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция (EAPCI) – италианският кардиолог д-р Алаиде Киефу, която бе и панелист на една от общите сесии. Сред международните гости на конгреса бе и председателят на работната група за обучение по инвазивна кардиология на Европейската асоциация за перкутанна сърдечносъдова интервенция – Ерик Ван Бел, който представи пред българските си колеги европейските програми за обучение по интервенционална кардиология.

УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ бе един от центровете с излъчване на живо като се включи във форума със сериозно присъствие. Участието на екипа на кардиологичната клиника на болницата е закономерно, тъй като лекарите на УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ са едни от пионерите в много от нововъведенията на интервенционалната кардиология. Именно екипът на Клиниката по кардиология за първи път в България налага протокола за лечение на острия миокарден инфаркт, ангиопластиката през радиалната артерия, използване на аортна балонна помпа, използване на интраваскуларния ултразвук, ротаблацията на коронарни артерии, ендопротезирането при болести на аортата, каротидното стентиране, ресинхронизиращата терапия, аортното клапно протезиране и др.

Сред основните теми в програмата бяха – „Комплексни коронарни интервенции – при най-сложната патология на запушванията на съдовете на сърцето и при клапни заболявания“, „Структурни сърдечни заболявания – засягат основно клапите на сърцето“. Интересът към форума расте с годините, не само защото събира интервенционалната общност в България и дава възможност за обмяна на опит на специалистите, но и защото интервенционалната кардиология е една от най-динамично развиващите се специалности в медицината. Представянето на последните постижения в областта, дискусиите по актуални теми и обсъждането на клинични ситуации от реалната клинична практика превръщат Националния конгрес по интервенционална кардиология традиционно в най-значимия форум на съсловието, който дава възможност на специалистите да получат най-актуална и компетентна информация и да поддържат клиничната си практика на световно ниво.

Още от "Актуално"

Поредно участие на лекари от УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ в кампания за профилактика на детското здраве.Поредно участие на лекари от УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ в кампания за профилактика на детското здраве.

Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включиха в Програма „Детско здраве“, организирана от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ и Столичната лекарска колегия на БЛС. Един от специалистите, които взеха активно

Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш добър лекар”Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш добър лекар”

„Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш и добър лекар. Чувството да помагаш е безценно“. Това заяви за агенция БГНЕС д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „ Проф.

Проф. Валентин Говедарски: „Пациентите се връщат в болниците, които са се доказали като най-добрите ле1ебни заведения, каквото е и „Проф. д-р Ал. Чирков“Проф. Валентин Говедарски: „Пациентите се връщат в болниците, които са се доказали като най-добрите ле1ебни заведения, каквото е и „Проф. д-р Ал. Чирков“

Ние не сме страдали от липса на пациенти. Бих казал, че имаме увеличен пациентски поток, благодарение на нашата организация, особено след септември, когато сме реализирали най-голямата дейност на болницата от