Световен ден за борба с диабета – Пазете сърцето!


Отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Основните рискови фактори за развитието на заболяването са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Важно значение оказва също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност.
Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.
При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност, а изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%. Сърдечните заболявания са най-честото и най-тежкото усложнение на диабета. Голяма част от възрастните с диабет имат и високо кръвно налягане.
Нездравословните нива на липидите в кръвта – холестерол и триглицериди – са рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания, както за диабетно болните пациенти, така и за другите хора. Ако имате диабет, можете да защитите сърцето и здравето си, като контролирате нивата кръвната захар, гликирания хемоглобин, кръвното налягане и холестерола. Високата кръвна захар вследствие на диабет може да доведе до увреда на кръвоносни съдове и да повлияе на сърдечното здраве.

Още от "Актуално"

Колко опасна е диабетната кардиомиопатия и как да се справим с нея?Колко опасна е диабетната кардиомиопатия и как да се справим с нея?

Сърдечната недостатъчност и свързаните с нея заболявания и смъртност нарастват с обезпокоителна скорост, до голяма степен поради увеличаването на възрастта, затлъстяването и захарния диабет. Клиничните резултати, свързани със сърдечна недостатъчност,

Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!Д-р Светослав Димитров: „Винаги съм искал да бъда лекар!

„Аз не избрах специалността си сам – тя ме избра! Започнах работа още в студентските си години в Клиниката по съдова хирургия, в която работя и до момента. Другото всичко

Нова безплатна линия за пациентиНова безплатна линия за пациенти

Нова безплатна линия за пациенти откри ръководството на УМБАЛ “Проф.д-р Александър Чирков”. Всички желаещи могат да запишат час за преглед на 080040909. Линията функционира от 07.30 до 19.30 часа от понеделник