Почитаме Света Екатерина


На 24.11. православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина – една от най-образованите жени на своето време. Екатерина получава завидни знания и образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Приема християнската вяра, след като родителите й я изпращат при отшелник, който я посвещава в нея. Екатерина успява да привлече много последователи към християнството, когато все още на почит са други религиозни вярвания. Поради това е осъдена на смърт, но по-късно с по-широкото разпространение на християнството е канонизирана за светица.

У нас – в различните региони се вярва, че св. Екатерина е лечителка и закрилница на майките и децата.

Не случайно, именитият лекар проф. д-р Александър Чирков, когато създава първата модерна болница в България избира тя да носи името „Св. Екатерина“. В нея той дълги години лекуваше своите пациенти, въведе най-високите и модерни стандарти за лечение на сърдечносъдови заболявани и споделяше знания и опит с последователите си.

На днешния ден отправяме послание към нашите пациенти, че се стремим да постигаме най-добрите резултати в полагането на медицинска грижа, вдъхновени от делото на проф. Чирков и закриляни от Св. Екатерина.

Още от "Актуално"

Анестезиологът участва в целия лечебен процес, от подготовката на пациента за оперативната интервенция до излизането му от болницатаАнестезиологът участва в целия лечебен процес, от подготовката на пациента за оперативната интервенция до излизането му от болницата

Анестезията облекчава болката, намалява неприятните усещания, контролира хемодинамиката на пациента. Ролята на анестезиолога в оперативния процес е изключително важна. Той е специалистът, който преценява кой вид обезболяване е най-подходящ при

Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания.Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания.

Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания. Усложненията, до които най-често води са коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, атеросклероза на съдовете, бъбречни нарушения и

Кои са трите златни правила за здраво сърце?Кои са трите златни правила за здраво сърце?

Как да пазим сърцето и кои са трите златни правила за здравето на сърдечносъдовата система обясни в ефира на „ Здравей България“ изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”