Трансплантациите са живот


Много съм щастлива, че съм тук сред всички наши бивши пациенти, които вече не изглеждат като пациенти, а като едни истински спортисти, доказали се в състезанията. За мен е огромно удоволствие това, че докато са били при нас в болницата сме им показвали елементарни движения, а тук виждаме, че ще докажат високо спортно майсторство. А това, което ги вдъхновява към тези постижения, е желанието за живот“. Това каза за предаването „Социална мрежа“ по NovaNews Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

В тази инициатива се включваме от много години-лекари, рехабилитатори и други медицински лица, защото смятаме , че това е начинът да се продължи живота на доста пациенти„, коментира и д-р Йордан Македонски. „Трансплантацията е шанс тези хора да се върнат в обществото“, е мнението на специалиста.

Станислава Андонова и д-р Йордан Македонски взеха участие в спортните игри за трансплантирани и завоюваха „златно“ и „сребърно“ отличие за болницата.

Евгени Георгиев, който е пациент на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и вече 17 години живее с донорско сърце е доволен от възстановяването на Националните спортни игри за трансплантирани. „Много се радвам, че и аз имам възможност да присъствам на това много добро и морално събитие“, сподели той.

Претърпелият сърдечна трансплантация Георги Пеев смята, че най-важното послание, което състезанията трябва да отправят е, че трансплантациите са живот, а спортът е здраве.

Огнян Ганчев, който също живее втори живот с ново сърце каза, че „животът продължава и след смъртта“.

Националните спортни игри за трансплантирани са част от националната кампания в подкрепа на донорството на Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Видеото може да видите в линка:
https://www.vbox7.com/play:35372e2bb7

Още от "Актуално"

Профилактичните прегледи са най-сигурния начин да се предпазим от сърдечносъдови заболяванияПрофилактичните прегледи са най-сигурния начин да се предпазим от сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за преждевременна смъртност у нас и в Европа – това означава смърт преди навършване на 65 години. Мъжете са по-застрашени, но процентът на жените също

Какво представлява CRT-D устройството, което пази от внезапна смърт?Какво представлява CRT-D устройството, което пази от внезапна смърт?

CRT-D устройството е най-високият клас пейсмейкър, който включва в себе си ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор. Този комбиниран електрокaрдиостимулатор се използва при комплексни процедури, при пациенти с тежка форма на

За приятелството между лекари и трансплантираниЗа приятелството между лекари и трансплантирани

„Понеже сме много малко сърдечно трансплантираните в България и в болница „Чирков“ много си ни гледат. Чувствата са взаимни – ние много ги обичаме и уважаваме, те нас също“. Това