Методът ТАВИ – елегантно, бързо, щадящо и ефективно лечение на аортната клапа


Методът ТАВИ или транскатетърното имплантиране на аортна клапа се прилага в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от 2009 г., когато се въвежда и в Европа.

Процедурата е гигантска стъпка в кардиологията, защото спестява на пациентите отворени операции на гръдния кош и кардиохирургично лечение.

Аортната стеноза е заболяване, което се появява най-често след 65-годишна възраст. Пациентите след 75-80 години са крайно рискови за кардиохирургията. Огромният брой такива пациенти са оставени на доизживяване, защото кардиохирурзите не поемат риска да ги оперират, заяви проф. Юлия Джоргова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в предаването „Светът на здравето“ по bTV.

Методиката е изключително щадяща – вместо разрез през целия гръден кош, процедурата се прави през свивката в горната част на крака, без обща упойка с леко приспиване и без интубация, обясни кардиологът.

Критериите, на които трябва да отговарят пациентите за рефериране на транскатетърно аортно протезиране или ТАВИ са точно и ясно дефинирани от Европейското дружество по кардиология. В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ тези препоръки се следват много стриктно, каза д-р Христо Ангелов от Клиниката по кардиология.

Методът ТАВИ може да се прилага на пациенти над 75 годишна възраст с придружаващи заболявания и рискови за адаптация след кардиохирургично лечение.

„Ако пациентът е високорисков се намесваме ние и решаваме проблема елегантно, щадящо, ефективно и максимално бързо връщаме хората към нормалния им начин на живот“, допълни д-р Ангелов.

Кардиолозите са категорични, че сърцето обича най-много физическата активност, по възможност ежедневна, рационалното балансирано хранене и живот в среда с минимален стрес.

Целият разговор вижте в линка: 

https://www.btv.bg/shows/svetat-na-zdraveto/videos/koi-sa-faktorite-koito-pazjat-sarceto.html?fbclid=IwAR37sU_bPVGHRhHnZ65A86GZQN6xc8OVL6HkXEMz9kGOTHminZTWdr8IECk

Още от "Актуално"

Водещи лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ бяха отличени с приза „Лекарите, на които вярваме“Водещи лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ бяха отличени с приза „Лекарите, на които вярваме“

Водещи лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ бяха отличени в престижната класация на „24 часа“ – „Лекарите, на които вярваме“. Те получиха своите грамоти на специална церемония, организирана от

Аритмията – причини, симптоми и лечениеАритмията – причини, симптоми и лечение

Сърдечните аритмии са нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори.

Д-р Тихомир Христов пред clinica.bg: „Пациентът винаги трябва да е в центъра на системата“Д-р Тихомир Христов пред clinica.bg: „Пациентът винаги трябва да е в центъра на системата“

Кардиохирургът от УМБАЛ „Чирков“ д-р Тихомир Христов получи преди броени дни награда за най-добър млад лекар в болницата. В интервю за clinica.bg той споделя мнението си за здравната система, работата