Методът ТАВИ – елегантно, бързо, щадящо и ефективно лечение на аортната клапа


Методът ТАВИ или транскатетърното имплантиране на аортна клапа се прилага в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от 2009 г., когато се въвежда и в Европа.

Процедурата е гигантска стъпка в кардиологията, защото спестява на пациентите отворени операции на гръдния кош и кардиохирургично лечение.

Аортната стеноза е заболяване, което се появява най-често след 65-годишна възраст. Пациентите след 75-80 години са крайно рискови за кардиохирургията. Огромният брой такива пациенти са оставени на доизживяване, защото кардиохирурзите не поемат риска да ги оперират, заяви проф. Юлия Джоргова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в предаването „Светът на здравето“ по bTV.

Методиката е изключително щадяща – вместо разрез през целия гръден кош, процедурата се прави през свивката в горната част на крака, без обща упойка с леко приспиване и без интубация, обясни кардиологът.

Критериите, на които трябва да отговарят пациентите за рефериране на транскатетърно аортно протезиране или ТАВИ са точно и ясно дефинирани от Европейското дружество по кардиология. В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ тези препоръки се следват много стриктно, каза д-р Христо Ангелов от Клиниката по кардиология.

Методът ТАВИ може да се прилага на пациенти над 75 годишна възраст с придружаващи заболявания и рискови за адаптация след кардиохирургично лечение.

„Ако пациентът е високорисков се намесваме ние и решаваме проблема елегантно, щадящо, ефективно и максимално бързо връщаме хората към нормалния им начин на живот“, допълни д-р Ангелов.

Кардиолозите са категорични, че сърцето обича най-много физическата активност, по възможност ежедневна, рационалното балансирано хранене и живот в среда с минимален стрес.

Целият разговор вижте в линка: 

https://www.btv.bg/shows/svetat-na-zdraveto/videos/koi-sa-faktorite-koito-pazjat-sarceto.html?fbclid=IwAR37sU_bPVGHRhHnZ65A86GZQN6xc8OVL6HkXEMz9kGOTHminZTWdr8IECk

Още от "Актуално"

Стентовете и тяхното значение в лечението на сърдечносъдовите заболяванияСтентовете и тяхното значение в лечението на сърдечносъдовите заболявания

Коронарната артериална болест засяга хиляди хора по света всяка година. Най-честата причина за тази патология са склеротичните плаки, които блокират. или стесняват част от съда, като по този начин затрудняват

Физическата активност при болни с диабетФизическата активност при болни с диабет

Голяма част от постъпващите пациенти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са със съпътстваща форма на диабет. Диабетът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Връзката

Кои са причините, които увреждат сърцето и как емоциите влияят на сърдечното здраве?Кои са причините, които увреждат сърцето и как емоциите влияят на сърдечното здраве?

Всяка тенденция в кардохирургията се усвоява с много часове работа и специализации в чужбина. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ проф. д-р Димитър Петков в предаването