Методът ТАВИ – елегантно, бързо, щадящо и ефективно лечение на аортната клапа


Методът ТАВИ или транскатетърното имплантиране на аортна клапа се прилага в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от 2009 г., когато се въвежда и в Европа.

Процедурата е гигантска стъпка в кардиологията, защото спестява на пациентите отворени операции на гръдния кош и кардиохирургично лечение.

Аортната стеноза е заболяване, което се появява най-често след 65-годишна възраст. Пациентите след 75-80 години са крайно рискови за кардиохирургията. Огромният брой такива пациенти са оставени на доизживяване, защото кардиохирурзите не поемат риска да ги оперират, заяви проф. Юлия Джоргова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в предаването „Светът на здравето“ по bTV.

Методиката е изключително щадяща – вместо разрез през целия гръден кош, процедурата се прави през свивката в горната част на крака, без обща упойка с леко приспиване и без интубация, обясни кардиологът.

Критериите, на които трябва да отговарят пациентите за рефериране на транскатетърно аортно протезиране или ТАВИ са точно и ясно дефинирани от Европейското дружество по кардиология. В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ тези препоръки се следват много стриктно, каза д-р Христо Ангелов от Клиниката по кардиология.

Методът ТАВИ може да се прилага на пациенти над 75 годишна възраст с придружаващи заболявания и рискови за адаптация след кардиохирургично лечение.

„Ако пациентът е високорисков се намесваме ние и решаваме проблема елегантно, щадящо, ефективно и максимално бързо връщаме хората към нормалния им начин на живот“, допълни д-р Ангелов.

Кардиолозите са категорични, че сърцето обича най-много физическата активност, по възможност ежедневна, рационалното балансирано хранене и живот в среда с минимален стрес.

Целият разговор вижте в линка: 

https://www.btv.bg/shows/svetat-na-zdraveto/videos/koi-sa-faktorite-koito-pazjat-sarceto.html?fbclid=IwAR37sU_bPVGHRhHnZ65A86GZQN6xc8OVL6HkXEMz9kGOTHminZTWdr8IECk

Още от "Актуално"

Само в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се имплантира изкуствено сърцеСамо в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се имплантира изкуствено сърце

Изкуственото сърце подпомага работата на слабото, дава възможност пациентът да бъде стабилизиран, изписан и да дочака за сърдечна трансплантация. Изкуствено сърце се поставя само в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“,

Д-р Елица Димитрова: Мит е, че хирургията е мъжка специалностД-р Елица Димитрова: Мит е, че хирургията е мъжка специалност

Мит е, че хирургията е мъжка специалност. Към момента има голям брой представители на нежния пол, които практикуват хирургия и то с голям хъс, желание да се развиват, и с