Проф. д-р Светослав Йовев: „България от кардиологична гледна точка може да бъде спокойна“


Сърцето е сложна структура, която има собствена възбудна система и собствена проводна система. Когато нещо страда в тези два отдела, винаги се получават отклонения и може да се стигне до животозастрашаващи състояния. Често сърцето само ни подсеща за тези състояния, но хората не сме свикнали да им обръщаме внимание. Това заяви проф. д-р Светослав Йовев, завеждащ отделение по кардиостимулации и електрофизиология в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ в ефира на Дарик радио.

Има прескачания на сърцето, които човек може да усеща и да не са опасни, но има и прескачания, които могат да не се усещат и да са опасни. Профилактиката е много важна, особено при мъжете след 50 годишна възраст и при жените след 55 години. „Човек не трябва да подценява сърцето! То е много търпелив орган. За разлика от черния дроб, на който като му се даде почивка се възстановява, сърцето търпи, но откаже ли веднъж, отказва завинаги“, предупреди проф. Йовев.

Българинът е немарлив, той не обича да ходи на профилактични прегледи, дори когато сърцето го подсеща, подчерта кардиологът. Пациентът идва в крайната фаза на заболяването, когато вече или нищо не може да се направи или е много трудно да се спаси и облекчи състоянието му. Колкото по навреме се посети специалист, толкова по-голям шанс има сърцето да се възстанови напълно, особено със съвременните методи на лечение.

Българската кардиология е на много високо ниво и има много добри специалисти. България от кардиологична гледна точка може да бъде спокойна. Проблемите в сектора са свързани с недофинансиране, заради което изоставаме от колегите си в развитите страни, поясни проф. Йовев. Той даде пример с частичното държавно финансиране на устройства, спасяващи пациенти от състояние на внезапна сърдечна смърт.

Внезапната сърдечна смърт може да бъде избегната при навременното поставяне на  кардиовертер дефибрилатори, които се имплантират в човешкото тяло, автоматично разчитат животозастрашаващия ритъм и автоматично го прекъсват. Именно тези устройства в България не се доплащат в максимална степен. По данни на Единния национален регистър за импланти през 2021 г. имплантираните устройства са около 50-60, а нуждите са за около 250 души. Става въпрос за 2-3 милиона лева, които държавата да отдели, за да даде шанс на останалите 150-200 нуждаещи се да са живи, отбеляза специалистът от УМБАЛ „ Проф.д-р Александър Чирков“.

Относно екстракцията на електроди, кардиологът отчете, че у нас този процес продължава да се осъществява по хирургичен път, въпреки наличието на съвременна методика. Чрез закупуването на специални екстрактори, чиято стойност не превишава 10 000 лв може да се спести престоят на пациента в болницата и тежката хирургична интервенция.

Проф. д-р Светослав Йовев работи в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ от 1994 г. С гордост заявява, че това е една от най-иновативните болници, с възможност да даде качествена кардиологична помощ на всеки пациент.

„Ако трябва да се върна назад във времето и да специализирам отново, пак ще избера кардиологията. Всеки ден отивам с желание на работа. За мен кардиологията е реализирана детска мечта“, разказа той.

Още от "Актуално"

Анестезиологът участва в целия лечебен процес, от подготовката на пациента за оперативната интервенция до излизането му от болницатаАнестезиологът участва в целия лечебен процес, от подготовката на пациента за оперативната интервенция до излизането му от болницата

Анестезията облекчава болката, намалява неприятните усещания, контролира хемодинамиката на пациента. Ролята на анестезиолога в оперативния процес е изключително важна. Той е специалистът, който преценява кой вид обезболяване е най-подходящ при

Благодарим ви за грижите! Отбелязваме Международния ден на сестринствотоБлагодарим ви за грижите! Отбелязваме Международния ден на сестринството

Какво биха били лекарите и пациентите без медицинските сестри? Лекарите не биха могли да оперират, без асистирането им, пациентите не биха се чувствали комфортно, без грижите им. И лекари и