Проф. Димитър Петков: „68% от трансплантираните пациенти работят, отглеждат децата си, водят активен начин на живот“


Началникът на Клиниката по сърдечна хирургия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и водещ трансплантолог у нас проф. Димитър Петков се включи в капманията „Да!За живот!“ в подкрепа на донорството.  

Според него донорството е най-благородният жест, изразяващ доброта, хуманизъм и добронамереност. Чрез този акт човек дава шанс на част от негов близък да продължава да живее в друг организъм и да се помни с добро.

Чрез донорството може да се облекчи страданието на нуждаещите се от орган и да се ресоциализират в обществото. 68% от трансплантираните пациенти работят, отглеждат децата си, водят активен начин на живот, смята трансплантологът. 

Следователно има три фактора, с които този благороден акт е от изключително голямо значение – ресоциализация, благородство и продължаване на живота, като част от теб живее в друг човек, заяви проф. Петков. 

Още от "Актуално"

Коварно и подмолно заболяване. Как да се предпазим от атеросклерозатаКоварно и подмолно заболяване. Как да се предпазим от атеросклерозата

Атеросклерозата е прогресивно и дегенеративно заболяване. Тя представлява стесняване на големите и средни кръвоносни съдове заради плака и мазнини. Протичането ѝ много често може да остане незабелязано от пациента. Основните

Аритмията – причини, симптоми и лечениеАритмията – причини, симптоми и лечение

Сърдечните аритмии са нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори.

Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Тази година темата е „Измервайте точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“, като се акцентира върху борбата