Само в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се имплантира изкуствено сърце


Изкуственото сърце подпомага работата на слабото, дава възможност пациентът да бъде стабилизиран, изписан и да дочака за сърдечна трансплантация. Изкуствено сърце се поставя само в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, каза д-р Незабравка Чилингирова, която води чакащата листа за сърдечна трансплантация и проследява пациенти след имплантация на изкуствено сърце.

Процедурата се поема от НЗОК, така че пациентите нямат финансово участие.

До интервенцията се стига при терминална сърдечна недостатъчност, когато са изчерпани всички медикаментозни и хирургични възможности за стабилизиране състоянието на пациента, обясни д-р Чилингирова.

Увреждането на сърцето може да стане вследствие на вродена кардиомиопатия, водеща до тежка сърдечна недостатъчност, от изкарано възпаление на сърдечния мускул, познато като миокардит, което може да се провокира от вирусна инфекция. При по-възрастните пациенти може да е след изкаран обширен инфаркт.

Рисковите фактори са алкохол, амфетамини, цигари, наследствена обремененост. „Пациенти, които злоупотребяват с тези субстанции не сме склонни да ги включваме в чакащата листа, защото сме имали такива, които след трансплантация, започват отново с вредните навици“, подчерта специалистът.  

В момента в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се проследяват 8 пациента с изкуствени сърца. Тази практика се прилага в България от 2003 г. От тогава пациентите с поставени изкуствени сърца са 51.

„ Имаме пациент, който вече 6-та година живее с изкуствено сърце и чака трансплантация. В световен мащаб има хора, които живеят и 10 години, но колкото по-дълго живее един човек с изкуствено сърце, толкова по-неразвита е трансплантологията и донорството.

„В нашата болница имаме случай на пациент, който живя 2 години с изкуствено сърце, дочака трансплантация и вече е дядо на внуците си“, разказа кардиологът.  

Д-р Чилингирова съжалява най-много, когато пациентите с изкуствени сърца недочакват новия орган. „Най-много ми тежи като губя млади пациенти, все едно, че губя свое дете“.

Още от "Актуално"

Сърдечносъдовите инциденти достигат своя пик през зиматаСърдечносъдовите инциденти достигат своя пик през зимата

Грипът създава реална опасност от сърдечни увреждания и инфаркт при някои пациенти. Не трябва да се подценяват животозастрашаващите сърдечни увреждания, които са сред най-опасните усложнения на грипа, тъй като грипът


ИЗПИСАХА МЛАДИЯ МЪЖ С ИМПЛАНТИРАНО ИЗКУСТВЕНО СЪРЦЕ В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ
ИЗПИСАХА МЛАДИЯ МЪЖ С ИМПЛАНТИРАНО ИЗКУСТВЕНО СЪРЦЕ В ДОБРО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ

На 26-ти следоперативен ден лекарите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” изписаха 35- годишния мъж с имплантирано изкуствено сърце. Пациентът е хемодинамично стабилен, трайно афебрилен, раздвижен до степен на самообслужване,

Пациентите с фамилна хиперхолестеролемия са с висок риск от сърдечносъдов инцидентПациентите с фамилна хиперхолестеролемия са с висок риск от сърдечносъдов инцидент

Холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Всяка клетка в тялото съдържа холестерол като той спомага за синтезирането на хормони и за производството на витамин D.Холестеролът е „добър“ и