Евгени, който 16 години живее с донорско сърце: „Радвам се на бръчките си, не съм вярвал, че ще стигна до този момент“


На 24 ноември Евгени празнува новия си живот

На 24 ноември 2006 Евгени Георгиев получава донорско сърце в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков, тогава „Св. Екатерина“ и живее вече 16 години с орган на непознато момче.

 „За мен 24 ноември е двоен празник. Вече 16 години се радвам на близките си, на внучето си, на това, че всяка сутрин се събуждам. Последно време, когато се погледна в огледалото много се радвам на бръчките си, защото не съм вярвал, че ще стигна до този момент. Много мои приятели не успяха да ги дочакат“, разказа Евгени при посещението си в болницата.

Всичко, което му се случва след трансплантацията е дар. Свикнал е да не мисли много напред, ограничава се до планове за следващата седмица или месец. Това не пречи на пациента на УМБАЛ „Чирков“ да води активен начин на живот – плува три пъти седмично, позволява си да пие по малко вино, ходи на състезания за хора с увреждания и печели медали.

В миналото, проблемите на Евгени започват с бронхопневмония, на която той не обръща внимание. Симптомите на задух и кашлица се задълбочават и се оказва, че мъжът е прекарал вирусен миокардит, който е прераснал в дилатативна кардиомиопатия.

Лечението с медикаменти не помага, а помпената функция на сърцето започва да отслабва. През 2004 г. оросяването на долните крайници почти изчезва, и за да се избегне ампутация лекарите поставят изкуствено сърце. С него Евгени живее две години и половина, докато през 2006 г. се намира подходящ донор и се извършва трансплантацията. Операцията продължава между 10 и 12 часа, под ръководството на проф. Александър Чирков и проф. Генчо Начев.

Още от "Актуално"

Тази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърцаТази година ще поставяме нова генерация изкуствени сърца

През последните 10 години една от основните тенденции в лекуването на сърдечносъдовите заболявания е преминаването към миниинвазивни техники на провеждане на операции, с по-малки разрези в гръдния кош се постигат

Водещи медици от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ обменят опит по време на XI Конгрес по интервенционална кардиологияВодещи медици от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ обменят опит по време на XI Конгрес по интервенционална кардиология

Водещи специалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще се включат в XI Конгрес по интервенционална кардиология. Той ще се проведе в периода 9-12 ноември 2023 г. в Гранд Хотел

Георги получи втори шанс за живот в УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков”Георги получи втори шанс за живот в УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков”

Георги, получи втори шанс за живот в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”. Младият мъж вече месец живее с изкуствено сърце, имплантирано от екипа на проф. д-р Димитър Петков, началник клиника