Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания.


Диабетът е един от основните рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания. Усложненията, до които най-често води са коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, атеросклероза на съдовете, бъбречни нарушения и др. В Световния ден за борба с диабета доц. Борислав Ацев, заместник – директор по диагнистично – консултативната дейност разказва за връзката между коварната болест и сърдечно-съдовите проблеми.

Диабетът повишава с 2,5 пъти появата на коронарна болест, а при 30% от диабетиците се развива сърдечна недостатъчност. В комбинация с повишен холестерол, високо кръвно налягане и тютюнопушене рискът от сърдечно-съдови инциденти се покачва с 15%.

Най – често от усложнения, вследствие на заболяването страдат мъжете в напреднала възраст, след 65 години.

В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ около 40% са диабетиците със сърдечно-съдови заболявания, отчете заместник – директорът на ДКД.

Профилактиката е най-важното средство за борба с диабета. Хората, които нямат данни за диабет и наследствена обремененост трябва да се изследват един път годишно, а тези с наследствена обремененост – два пъти в годината.

При гранични и малко завишени стойности на кръвната захар е необходимо да се направи тест за обременяване с глюкоза и да се провери гликемичният статус, чрез определяне на нивата на гликирания хемоглобин.

След това пациентите е редно да потърсят консултация с ендокринолог и да отидат на профилактичен преглед при кардиолог, за да се установи дали няма промени в сърцето.

Наблюденията на доц. Борислав Ацев са, че хората не взимат навременни мерки, а търсят лекарска помощ при проявите на усложнения. „Идват, например пациенти с инфаркт и ние едва тогава установяваме, че са с диабет, което означава, че са пропуснали етапа да го диагностицират“, обясни кардиологът.

Диабетът няма да се прояви в класическата си форма, ако се вземат мерки с хранителен режим и лекарствени препарати навреме. За целта трябва да се следят показателите в липидния профил и да се правят профилактични прегледи.

Още от "Актуално"

Настояваме за пътека по мини инвазивна сърдечна хирургияНастояваме за пътека по мини инвазивна сърдечна хирургия

Носители на авторитетния приз на Столичната лекарска колегия – „Лекар на София“ за 2023 г., миналата седмица станаха трима специалисти. Какво е да получиш подобна награда и какво седи зад

Над 400 жители на град Банско и Гоце Делчев бяха прегледани от специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в дните на сърцетоНад 400 жители на град Банско и Гоце Делчев бяха прегледани от специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в дните на сърцето

Над 400 жители на град Банско, Гоце Делчев и района се възползваха от безплатните профилактични прегледи, организирани от УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ и общинските администрации на двете населени места. Кардиологът

Как да разграничим симптомите от сърдечносъдов произход и да реагираме по най – правилния начинКак да разграничим симптомите от сърдечносъдов произход и да реагираме по най – правилния начин

Заболяванията, които засягат сърцето са различни, съобразно механизма на действие и зоната на засягане върху сърцето. По същия начин и симптомите се разграничават съобразно самото сърдечно страдание и етапа, в