Отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен мъж


В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент.

Туморът e с размери 8 на 10 см и ангажира цялото дясно предсърдие на сърцето. За 40 годишния мъж операцията е била животоспасяваща, тъй като е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове.

Пацентът постъпва с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет.

След направени пълни изследвания – ехокардиография и скенер, се установяват точните размери и локализация на тумора.

Екипът на проф.Димитър Петков, началник Клиника по кардиохирургия и заместник- директор по медицинската дейност в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“   предприема операция и отстранява тумора, освобождава пътя на кръвта и затваря огромния сърдечен дефект със собствена тъкан от пациента.

„Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, вследствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно имаме около 10 до 12 такива случая“, каза проф.Димитър Петков.

Пациентът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.

Последвайте ни и във: 

FACEBOOK:

https://www.facebook.com/chirkov.hospital

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/tschirkovhospital/

LINKEDIN;

https://www.linkedin.com/company/83513493/admin/

TWITTER:

Още от "Актуално"

Какви мерки могат да вземат пациентите с диабет за предотвратяване появата на диабетно стъпало?Какви мерки могат да вземат пациентите с диабет за предотвратяване появата на диабетно стъпало?

През 2021г. 537 милиона пациенти в световен мащаб са диагностицирани със захарен диабет, т.е. 10.5% от възрастното население. Изчислено е, че през 2045г. Близо 783 милиона пациенти ще бъдат със

Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Университетската болница „Проф.д-р Александър Чирков“ бе домакин на първия за страната специализиран курс по сърдечна магнитно-резонансна диагностика – “Summer heartbeats”. Курсът бе организиран от Българската асоциация по радиология и Българското

Проф. д-р Светослав Йовев: „България от кардиологична гледна точка може да бъде спокойна“Проф. д-р Светослав Йовев: „България от кардиологична гледна точка може да бъде спокойна“

Сърцето е сложна структура, която има собствена възбудна система и собствена проводна система. Когато нещо страда в тези два отдела, винаги се получават отклонения и може да се стигне до