Отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен мъж


В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент.

Туморът e с размери 8 на 10 см и ангажира цялото дясно предсърдие на сърцето. За 40 годишния мъж операцията е била животоспасяваща, тъй като е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове.

Пацентът постъпва с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет.

След направени пълни изследвания – ехокардиография и скенер, се установяват точните размери и локализация на тумора.

Екипът на проф.Димитър Петков, началник Клиника по кардиохирургия и заместник- директор по медицинската дейност в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“   предприема операция и отстранява тумора, освобождава пътя на кръвта и затваря огромния сърдечен дефект със собствена тъкан от пациента.

„Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, вследствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно имаме около 10 до 12 такива случая“, каза проф.Димитър Петков.

Пациентът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.

Последвайте ни и във: 

FACEBOOK:

https://www.facebook.com/chirkov.hospital

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/tschirkovhospital/

LINKEDIN;

https://www.linkedin.com/company/83513493/admin/

TWITTER:

Още от "Актуално"

ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ГОВЕДАРСКИ: „ЩЕ РАБОТЯ ЗА СПОКОЙНА СРЕДА И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ“ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ГОВЕДАРСКИ: „ЩЕ РАБОТЯ ЗА СПОКОЙНА СРЕДА И АДЕКВАТНО ЗАПЛАЩАНЕ“

Управлението на болницата е голяма отговорност и задължение, защото все пак това е една болница с близо половин век история. Това заяви Проф. д-р Валентин Говедарски, директор на УМБАЛ “Проф.

Кои са трите златни правила за здраво сърце?Кои са трите златни правила за здраво сърце?

Как да пазим сърцето и кои са трите златни правила за здравето на сърдечносъдовата система обясни в ефира на „ Здравей България“ изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Кардиологът д-р Маринов: Ако искаме да сме в добро здраве, профилактичните прегледи трябва да са рутинаКардиологът д-р Маринов: Ако искаме да сме в добро здраве, профилактичните прегледи трябва да са рутина

Сърцето боли, това е един основен симптом, който се изявява при определени патологични състояния на сърцето, най-вече свързани с т. нар. исхемична болест на сърцето, при която в определени ситуации