Лекари от УМБАЛ „Чирков“ с благотворителна акция в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи


В духа на традициите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е да се провеждат благотворителни инициативи, с които да се помага на обществото и уязвимите групи. Повече от 20 години лекарите участват в благотворителни акции с безплатни профилактични прегледи на хора в пенсионна възраст, деца, пациенти в отдалечени региони, с ограничен достъп до медицинска помощ и др.

Тази година медиците отвориха сърцата си за децата, лишени от родителски грижи. В дните преди Коледа те извършват благотворително профилактични кардиологични прегледи на деца и младежи, настанени в центрове от семеен тип. Целта е да се помогне за профилактиката, диагностиката и лечението, в случай на необходимост.

Благотворителната акция започна на 10.12.22 г. и ще продължи на 16 и 17 декември 2022 г. На 16.12.22г. лекарите ще посетят Център за настаняване от семеен тип „Иван Вазов“ с адрес: ж.к. „Надежда“, ул. „Жорж Дантон“ №54. На 17.12.22 г. прегледите ще се проведат в Център за настаняване от семеен тип “ Паисий Хилендарски“, адрес : ж.к. Люлин, ул. „Крим“ № 30-30а.

До момента са прегледани 9 деца на възраст от 13 до 17 години, сред тях 3 момичета и 6 момчета. Диагностиката включва пълен кардиологичен преглед със снемане на анамнеза, електрокардиограма и преслушване на белите дробове.

“За радост всички са здрави. Отначало бяха притеснени, след това си поговорихме за техните желания. Показаха ни рисунките си, споделиха мечтите си. Прекрасни деца, грижовни възпитателки!”, разказа д-р Незабравка Чилингирова и медицинската сестра Румяна Младенова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Заедно с медицинското оборудване, необходимо за прегледите, медиците занесоха и торба пълна с лакомства, за да зарадват младежите от центъра.

Инициативата е с подкрепата на Столична община, Направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания “и заместник – кмета на София Албена Атанасова.

Очаква се да бъдат прегледани общо около 50-60 деца.

Още от "Актуално"

Болните бъбреци увреждат и сърцетоБолните бъбреци увреждат и сърцето

Традиционно през март се отбелязва Световният ден за борба с бъбречните заболявания. Очаква се до няколко години хроничните бъбречни заболявания да се превърнат в петата причина за смърт в света,

67% от сърдечно трансплантираните пациенти са напълно ресоциализирани в обществото67% от сърдечно трансплантираните пациенти са напълно ресоциализирани в обществото

67% от сърдечно трансплантираните пациенти са напълно ресоциализирани в обществото. Това отчете изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ проф. Димитър Петков по време на пресконференция в подкрепа на

Кои са трите златни правила за здраво сърце?Кои са трите златни правила за здраво сърце?

Как да пазим сърцето и кои са трите златни правила за здравето на сърдечносъдовата система обясни в ефира на „ Здравей България“ изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”