Нов метод на физиологична електрокардиостимулация предпазва сърцето от развитието на сърдечна недостатъчност


Все по-успешно у нас навлиза нов метод на физиологична електрокардиостимулация, явяващ се алтернатива на познатата до сега  конвенционална стимулация на дясна камера.

Трима пациенти от началото на 2023 г. в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са преминали успешно през технологично иновативна процедура, състояща се в  електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро.

Манипулациите са извършени от екипа на проф. Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Интервенцията представлява стимулация, при която със специален 3D интродюсер се въвежда електрод с активна фиксация в септума и под електрофизиологичен контрол се захваща сигнал от лявото бедро на проводната система на сърцето.

Предимството на новия метод е, че е напълно физиологичен, като се стимулира директно проводната система на сърцето, докато при стандартната терапия с конвенционални стимулации се извършва от върха на дясната камера и се стимулира мускулатурата и впоследствие съществува риск от предизвикване на пейсмейкърна индуцирана кардиомиопатия, която може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Самата манипулация е рутинна, също както при поставяне на обикновен пейсмейкър, само че електродът се имплантира на специфично място и има електрофизиологичен контрол на захващането на бедрото.

Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК. 

Имплантацията на стимулатор със стимулация на лявото бедро, може да се приложи при голям процент от пациентите, нуждаещи се от постоянен пейсмейкър. 

Още от "Актуално"

Затлъстяването на сърцето може да причини инфаркт или инсултЗатлъстяването на сърцето може да причини инфаркт или инсулт

Затлъстяването на сърдечния мускул се превръща във все по-голям проблем за медицинската практика. То представлява натрупване на липиди в тъканите на сърцето. Миокардна мастна дегенерация се развива заради натрупване на

Прекалената консумация на енергийни напитки може да доведе до психиатрични заболявания, паник атаки и разстройства на съняПрекалената консумация на енергийни напитки може да доведе до психиатрични заболявания, паник атаки и разстройства на съня

Енергийните напитки имат много синтетични съставки и висока концентрация на чиста захар. Захарта води до пристрастяване. От медицинска гледна точка енергийните напитки имат дозозависим ефект – колкото повече, толкова по-зле.

Над 400 жители на град Банско и Гоце Делчев бяха прегледани от специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в дните на сърцетоНад 400 жители на град Банско и Гоце Делчев бяха прегледани от специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в дните на сърцето

Над 400 жители на град Банско, Гоце Делчев и района се възползваха от безплатните профилактични прегледи, организирани от УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ и общинските администрации на двете населени места. Кардиологът