85 години от рождението на проф. д-р Александър Чирков


На 27 януари се навършват 85 години от рождението на проф. д-р Александър Чирков.

Основателят на най-модерната кардиологична болница в България посвети живота си на лекарската професия и пациентите си. Той е помогнал на хиляди сърдечноболни и създаде едни от най-добрите специалисти в медицината.

Проф. Чирков не спираше да се бори за качествено и модерно здравеопазване в България и успя да превърне, създадената от него болница, в оазис за полагане на здравни грижи.

Кардиохирургът заслужено зае своето почетно място сред най-големите имена в българската медицина.

Ето няколко съвета на проф. Чирков за здраво сърце:

На сърцето най-много вреди злобата, омразата, завистта, лошата храна и обездвижването. Те, заедно с лошите мисли, са му най-големите врагове, те могат да го убият. Ако не завиждате и не злобеете и държите килограмите си под контрол, никога няма да ви удари инфаркт или инсулт.

Малко се спортува повече се седи. Ходенето е най-важно. На пациенти, които оперирам, с най-тежките сърдечни заболявания, след много тежки операции, още като ги изписваме на 8-ия ден веднага им казвам, от десетия ден да почват да ходят.

Като си променят мисловната култура, българите ще видят, че ще има по-малко болни. Но докато има избухливост, нетърпимост, желание за отмъщение, омраза, клюкарство – всичко това изтощава мозъка. А той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се започва – високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови заболявания и други.

Избягвайте стреса, злобата, караниците, желанието да си отмъстиш. Сърдечните болести се провокират от мозъка, всичките ни болести са реакция на мозъка. Не го оставяме да си върши работата, както трябва, товарим го с изключително опасни негативни мисли, и той ни отмъщава, за да се защити. Усмихвайте се по 20–30 пъти на ден, и ще живеете здрави, без болка и щастливи.

Хранете се бавно, с финес и красота в движенията, с умерени количества. Така ще живеете поне с 15 години по-дълго.

Спортът трябва да е съобразно възрастта. Примерно хората над 45 години не могат да спортуват така, както младите хора между 20 и 35 години.

Човек трябва да се храни до 18.00 часа вечерта. След това не е добре, защото мозъкът трябва да се успокои, цялата храносмилателна система трябва да е спокойна, а не да сме легнали в 10 часа с пълен стомах и много алкохол и пушене.

Винаги се старайте да бъдете добри и позитивно настроени. Не допускайте лоши мисли. Изпитвайте по-малко завист и злоба. Мозъкът е сто пъти по-опасен за сърцето от цигарите.

 

Още от "Актуално"

Да помним и пазим уроците и заветите на забележителния проф.д-р Александър ЧирковДа помним и пазим уроците и заветите на забележителния проф.д-р Александър Чирков

На 24 ноември се навършват 3 години от загубата на забележителния проф. д-р Александър Чирков. Той постави България на картата на модерната кардиохирургия, извършвайки първата сърдечна трансплантация у нас и

Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прегледаха благотворително деца от ДобричЛекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прегледаха благотворително деца от Добрич

Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прегледаха благотворително  деца от Добрич и областта в рамките на програма „Детско здраве“, организирана от УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов“ и Столичната лекарска колегия.