Жена с тежка сърдечна малформация роди здраво бебе в УМБАЛ „Чирков“

28-годишна жена с тежка вродена сърдечна малформация роди здраво бебе в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

На шестия месец от бременността родилката е насочена към кардиологичната болница от център за майчино здраве по повод вроден сърдечен порок. При прегледа д-р Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ установява сърдечна недостатъчност, съпроводена със симптоми на задух, умора, сърцебиене, изпотяване. Незабавно се прилага медикаментозна терапия, съобразена с бременността и клиничното състояние на пациентката е стабилизирано.

На 21 февруари 2023 г. бременната постъпва за планирано раждане в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, посредством Цезарово сечение с обща анестезия, за да няма риск за нея и бебето. Междувременно екип от кардиохирурзи, ръководен от проф. Димитър Петков от Клиниката по кардиохирургия има готовност и за сърдечна операция, в случай на усложнение по време на секциото.

Операцията минава безпроблемно и на бял свят се появява малката Симона, която тежи 3,280 кг и е с дължина 50 см. Бебето е преведено веднага към Неонатологичното отделение на СБАЛАГ „Майчин дом“, а майката е екстубирана.

За щастливата развръзка допринасят усилията на мултидисциплинарния екип от специалисти на двете лечебни заведения. Той включва кардиологът д-р Незабравка Чилингирова, анестезиологът д-р Ивац Нацев, кардиохирургът проф. Димитър Петков, акушер-гинеколозите д-р Ибрям Ибрям, д-р Силвия Савова, неонатологът д-р Даниела Горанова, акушерките Жана Лазарова и Мариела Маринска.

Вроденият сърдечен порок на младата жена е от ранно детство. Още на 10 – месечна възраст е оперирана, заради вродена сърдечна малформация Атриовентрикуларен дефект с митрална недостатъчност. След операцията пациентката е била на системно лечение за профилактика на сърдечната недостатъчност, която е спряна през бременността.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ има богат опит при бременни с вродени сърдечни малформации. Годишно около 10 жени със сърдечни пороци раждат в лечебното заведение.

Още от "Актуално"

Хипертонията – „тихият убиец“ на съвременното обществоХипертонията – „тихият убиец“ на съвременното общество

Артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Тя засяга огромен брой хора, особено в развитите държави. Това заяви пред News.bg доктор Тихомир Христов,

Възрастта на пациентите с остър инфаркт на миокарда се подмладяваВъзрастта на пациентите с остър инфаркт на миокарда се подмладява

66 пациента с остър инфаркт на миокарда са преминали през Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Света Екатерина“ от началото на 2023 година. 64 от тях са изписани от лечебното заведение,

Повърхностната венозна тромбоза започва внезапно с болкаПовърхностната венозна тромбоза започва внезапно с болка

Повърхностната и дълбоката венозна тромбоза са две сходни по своята същност заболявания, засягащи венозната система. В същото време е изключително важно тяхното различаване, защото лечението е различно при едната и