„Живея втори живот благодарение на Вас“


От няколко години 51-годишният Румен Гачовски от Враца е заменил кафето с енергийните напитки и консумира по 5-6 кенчета на ден. Това, обаче рязко спира преди няколко дни, когато получава сериозен задух, хрипове и образува белодробен оток.

Изведнъж не можех да дишам, имах хрипове сякаш съм в последен стадий на туберкулоза. Помислих, че умирам, всъщност умирах. Едвам викнах линейка по телефона. Смятайте, как съм звучал, след като дойдоха за 2-3 минути. Когато пристигна спешният екип не ми зададоха нито един въпрос, само с поглеждането ме откараха в кардиологично отделение. Първоначално си помислих, че имам проблем с белия дроб, а то се оказа със сърцето“, разказа Румен Гачовски.

Екипът на Спешна помощ откарва пациента в клон по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ във Враца, където спасяват живота му, но го съветват да се консултира със специалистите по кардиология в София. Той изпълнява препоръките на лекарите и пристига в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в столицата. Извършва се пълен набор от изследвания и лекарите установяват, че аортната клапа не функционира правилно и трябва да бъде сменена.

Поставена е диагноза високостепенна аортна стеноза с вторична бикуспидия на аортната клапа. Нормално аортната клапа се състои от три платна. Вроденото състояние, при което са налице само две платна се нарича бикуспидия. Известно е, че бикуспидните клапи дегенерират по-рано. В случая с Румен, увреждането освен вродено е и вследствие на калциеви натрупвания по платната на клапата, а отворът, през който излиза кръвта към организма е много малък, затова се налага да се направи операция.

Аз изобщо не се замислих и никога не бих се замислил, защото знам, че тук работят уникални специалисти. Отношението на медицинския персонал някакси ме предразположи да съм спокоен преди операцията“, сподели Румен.

Благодарение на усилията на лекарите операцията минава успешно и още на следващия ден пациентът е изведен от реанимация и настанен в отделение, където се възстановява изключително бързо.

Хирургът д-р Борислав Колев от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е специалистът, който сменя аортната клапа на Румен с механична.

Механичните клапи са с най-дългия живот и не е необходимо да бъдат сменяни, докато пациентът е жив. Затова те се поставят при по-млади хора. Единственото условие след това е приема на антиколагуланти през целия живот“, обясни д-р Колев.

Той изтъкна, че след хирургичната интервенция качеството на живот на Румен ще се подобри, а след 2-3 месеца ще може и да спортува.

Според него е възможно прекалената употреба на енергийни напитки да е отключила сърдечното заболяване при пациента.

Румен вече се възстановява в Отелението по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и е благодарен на лекарите за положените грижи.

„Живея втори живот, благодарение на Вас“, сподели той.

 

Още от "Актуално"

В кардиохирургията все по-често се застъпва минималноинвазивния подходВ кардиохирургията все по-често се застъпва минималноинвазивния подход

Сърцето на човек не е просто орган. По-скоро то е разглеждано от древни времена и до днес като мястото, където се съхраняват всички чувства и емоции. Като източник на любов,

Лекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцетоЛекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцето

Проучвания показват, че медикаментите за еректилна дисфунцкия могат да са полезни за сърцето. Нещо повече- дори се оказват животоспасяващи в някои случаи. Могат ли тогава да се използват като профилактика

Той живее благодарение на две изкуствени сърца в гърдитеТой живее благодарение на две изкуствени сърца в гърдите

„Нямах никакви проблеми със сърцето, докато през април 2021 г. не получих сърцебиене, задух, умора, невъзможност да качвам стълби. За няколко месеца стигнах до положение да не мога да ходя,