Атеросклерозата e една от водещите причини за смърт на глобално ниво


Продължаваме да представяме младите лекари от екипа на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.  Д-р Мартин Александров е специализант в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Той е завършил медицина в Медицинския университет София през 2023 г. По време на студентските си години работи като болногледач в спешно отделение на УМБАЛ „Александровска“. От 2022 г. доброволства и работи като болногледач в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, а след завършването си като лекар-ординатор в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Д-р Александров как се насочихте към медицината?

Още по време на средното образование интересите ми се задълбочиха към биологията и близките на нея науки. Реших, че това е близко до медицината и записах в МУ София. След като завърших 2 курс започнах работа като болногледач в спешно отделение, от тогава не мога да си представя да работя в някоя друга сфера.

С какво ви привлече съдовата хирургия?

Съдовата хирургия за мен беше мистерия, докато не дойдох в отделението. Като цяло в университета имаме само 2 упражнения по съдова хирургия, които са недостатъчни, за да се представи цялата гама от съдова патология. Придобих интерес към хирургията в 5-6 курс, но не знаех, с каква точно хирургия искам да се занимавам. Започнах да доброволствам в Клиниката по съдова хирургия с цел да видя какво всъщност представлява тя. С всеки изминал ден там ми ставаше все по-интересно и реших, че това е моята специалност.

Защо избрахте да останете в България?

Честно казано обмислял съм този въпрос, но засега ми харесва да работя тук, въпреки многото недостатъци на здравната ни система.

Как попаднахте в болница „Проф. д-р Александър Чирков“?

Исках да науча повече за съдовата хирургия, познавах Д-р Чернев, който е част от екипа и така попаднах в това отделение.

Какво най-много ви харесва в работата тук?

Екипът е много сплотен, всички са много отзивчиви към нови хора. Всеки дава всичко от себе си, за да помогне на пациента.

Какви са спецификите в работата на един съдов хирург?

В съдовата хирургия има доста спешност, работата е много и не е лесна. Леко натоварваща, но и доста интересна. Има адреналин. Трудното в съдовата хирургия е, че пациентите ни в повечето случаи са полиморбидни, което налага по-задълбочени прегледи. Трябва да познаваме не само съдовата хирургия, но и цялата медицинска гама от специалности.

На какво отдавате факта, че пациентите са толкова увредени?

Атеросклерозата e една от водещите причини за смърт на глобално ниво. При нас преобладават такива пациенти. Отдавам  на живот, свързан с много стрес, заседнал начин на живот, затлъстяване и редица други фактори. Атероскелоразата е доста увреждащ и инвалидизиращ процес, води до миокардни инфаркти, оклузии и аневризми на периферните съдове, исхемични мозъчни инсулти.

Подмладяват ли се пациентите на съдовите хирурзи?

Нямам достатъчно опит, за да кажа, че контингентът от пациенти при нас се подмладява, но в глобален мащаб, атеросклерозата има тендеция да акцелерира. Клинично се изявява най-често след 50-60 годишна възраст.

Кой е бил най-сложният ви случай досега в болница „Проф. д-р Александър Чирков?

Със сигурност никога няма да го забравя, беше пациент с аневризми на бедрените, илиачните артерии и абдоминалната аорта, достигащи гигантски размери, най-голямата от които беше около 15 см. Изобщо не съм си го представлял като възможно, докато не го видях.

Често ли се сблъсквате с такива предизвикателства? 

Не е ежедневие, но има доста спешност и разнообразие в съдовата патология.

Кои са най-честите съдови заболявания?

При амбулаторните ни пациенти преобладава венозната патология – хронична венозна недостатъчност, тромбофлебити и др. Хроничната артериална недостатъчност на крайници или периферна артериална болест, тромбози и емболии на артериите на крайниците и други.

Какви са съветите ви за профилактика, за да не се стига до тежки усложнения?

Оптимален хранителен режим. Физическа активност, тя дори се прилага като лечение при някои заболявания в съдовата хирургия. Намаляване на стреса, до колкото е възможно и редовни профилактични прегледи.

На какво ви учи работата в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“?

Удоволствие е преди всичко, привилегия да се учиш от специалистите, които работят тук. Учи ме, че нищо не може да се случи без екипност и без да има добра комуникация и координация на работата между целия персонал на болницата.

Какво бихте казали на младите лекари, които започват да се занимават с медицина? Какво е важно да знаят, за да успеят? 

Учете и се стремете, много хора се нуждаят от вас. Давайте всичко от себе си за доброто на пациента, благодарността на пациента е най-големият успех за един лекар.

Лесно ли се намира пътя в медицината?

Доста труден е този път, докато си намериш нещо в медицината, когато можеш да кажеш: „Да, това е моето“.

 

Още от "Актуално"

Шанс за пълноценен живот на 5-годишно дете с вродена сърдечна малформацияШанс за пълноценен живот на 5-годишно дете с вродена сърдечна малформация

Маги е на 5 години и още от раждането си често боледува от бронхиолит, пневмония и бронхит. Майка й споделя, че почти не са излизали от болница. „10 дни, ако

В УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациентаВ УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента

В УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента. Професорите помагат на младите лекари да

Открийте инфекциите на дихателната система само за 70 минутиОткрийте инфекциите на дихателната система само за 70 минути

В разгара на грипната вълна дихателната система е силно засегната от респираторни вируси и бактерии. В Микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ само за 70 минути може