4 февруари – Световен ден за борба с рака


Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в целия ЕС след сърдечносъдовите болести.

България е единствената страна в ЕС, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак, сочат данни на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Онкологичните заболявания с най-висок дял от общата смъртност от рак в България са ракът на белия дроб, ракът на дебелото черво и ректума, ракът на гърдата, ракът на панкреаса, ракът на простатата и ракът на стомаха.

В значително много по-малка степен се среща и рак на сърцето. Средно годишно в УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ постъпват около 10-12 пациента с тази диагноза.

Преди 2 месеца кардиохирурзи от лечебното заведение отстраниха тумор с размери 8 на 10 см от сърцето на 40-годишен пациент и спасиха живота му.

Световният ден за борба с рака е повод да се напомни, че скринингът, ранната диагностика, превенция и достъп до качествени здравни грижи могат да предотвратят усложненията и смъртността от коварната болест.

 

Още от "Актуално"

Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?

Вирусните респираторни инфекции (ВРИ) са сред най-честите причини за заболяваемост, както при възрастни, така и при деца. От глобална гледна точка, това е най-разпространеният тип инфекциозни заболявания и една от

Великден в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Великден в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

На Великден медиците от УМБАЛ „Чирков“ зарадваха  пациентите  с пъстри яйца и вкусни козунаци. Лекари, сестри и санитари запретнаха ръкави и обиколиха всички стаи с лежащи пациенти, за да направят

Рискът от сърдечносъдови заболявания по време на менопауза се увеличава значителноРискът от сърдечносъдови заболявания по време на менопауза се увеличава значително

Въпреки че менопаузата е естествен преход към средната възраст, тя може да бъде съпроводена с някои неприятни странични ефекти. Често срещани симптоми са вагинална сухота, дискомфорт по време на секс,